FOTO: null

Iako ima 70.000 stanovnika, Bijeljina nema gradski prevoz, a elaborat o njegovom razvijanju urađen prije osam godina, ostao je samo slovo na papiru.

Prevoznici tvrde da je bez finansijske podrške Gradske uprave nemoguće organizovati gradske linije. Gradski čelnici najavljivali su da će nakon preseljenja autobuske stanice, prigradski saobraćaj biti odvojen od gradskog i da će biti organizovan gradski prevoz u centru grada. Izmještanje autobuske stanice u planu je, međutim, već deceniju, ali priča nije odmakla dalje od početka. Na području grada trenutno je, kažu, registrovano 16 linija koje pokrivaju devedeset odsto ruralnih naselja.

Zbog neorganizovanog gradskog prevoza srednjoškolci i studenti primorani su da se snalaze na razne načine da stignu do škole ili fakulteta na periferiji grada. Neki pješače i po četiri kilometra u jednom pravcu.

Zbog rijetkih autobuskih linija problema imaju i đaci u prigradskim mjesnim zajednicama. Gradski prevoz neophodan je i starijima.

Gradski prevoz koji je bio organizovan 2001. godine ,prema riječima prevoznika, nije opstao zbog loše ekonomske situacije i nelegalnih taksista koji su preuzimali putnike na autobuskim stanicama. Bez finansijske podrške Grada ruke su im, kažu, vezane. 

"Imamo stalno zahtjeve od raznih naselja, ali više se ne upuštamo u taj rizik da vozimo samo par putnika. Onda poslije ukinemo. Znači najgore bude kad krenemo pa ukinemo. Mi smo sve krivi niko drugi", istakao je direktor "Semberija transport" Bijeljina Pantelija Mitrović.

U resornom odjeljenju kažu da Bijeljina nije dovoljno veliko područje za razdvajanje gradskog od prigradskog prevoza. 

"Za sufinansiranje trebalo je da Skupština grada, odnosno zakonodavno tijelo, donese odluku o izdvajanju novčanih sredstava. Ukoliko bi se to desilo, resorno odjeljenje bi direktno učestvovalo i u samoj organizaciji i razdvajanja prigradskog ili uvođenja nekih novih linija. Ili nekoj budućnosti moguće je da ćemo u zavisnosti od razvoja grada, a i finansijskih mogućnosti, pokušati na neki način da izvršimo reorganizaciju tog javnog sistema javnog prevoza putnika", naveo je samostalni stručni saradnik za saobraćaj Nemanja Mitrić. 

Po svemu sudeći, gradski prevoz ostaće samo želja stanovnika, a saobraćajni kolaps svakodnevica, jer je u Bijeljini registrovano 40.000 vozila. Svake godine se radi na usklađivanju redova vožnje, a četiri prevoznika mogu da iskažu želju koju liniju žele da preuzmu, što je bilo predmet i sudskih sporova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )