FOTO: novosti.rs

I ove godine na bijeljinskom glavnom trgu okupili se brojni pčelari iz regiona. Proizvode ponudili proizvođači iz Srbije, Semberije, Posavine, Ozrena, Brčkog.

Tradicionalna izložba meda i pčelinjih proizvoda, i ove godine je na bijeljinskom glavnom trgu okupila brojne pčelare i proizvođače meda iz Srbije, Semberije, podmajevičkog kraja, Posavine, Ozrena i Brčkog.

Porodica Janković iz Modriče, Rada i Mirko, ima pčelinjak sa 200 pčelinjih društava, i u ovom poslu, koji su naslijedili od roditelja, duže su od 30 godina.

- Imamo šestoro djece i oni nam uveliko pomažu, uče od nas, i nadam se da će pčelarstvom da se bave, makar iz hobija - kaže Rada. - Na našem štandu, pored meda, voska i polena, izloženi su i zdravi čajevi, biljne kapi i tinkture, kreme i melemi na bazi pčelinjih proizvoda, kao i vino od divljih kupina.

Najstarija pčelarska porodica u Srbiji, porodica Vojislava Lackovića iz Klenja kod Šapca, bavi se pčelarstvom duže od 100 godina.

- Od vremena kada je Dragić Lacković, naš otac, 1934. godine od kralja Aleksandra dobio diplomu za kvalitetan med, sve se promijenilo, samo je kvalitet našeg meda ostao isti, najbolji - ponosno priča Danica Lacković.

Iz Petrova na Ozrenu, na izložbu meda, kao i prethodnih godina, stigli su Zorica i Nebojša Andrić, vlasnici 300 pčelinjih društava.

- Ovo je najlošija godina od kada se bavim pčelarstvom - kaže Nebojša i podsjeća da u toku pčelarske sezone nijedan period nije išao na ruku pčelama i pčelarima. Padala je kiša za vrijeme cvetanja bagrema, a visoke temperature pokvarile su medonošenje lipe - ističe Nebojša.

Istovremeno, dok su pčelari razmjenjivali iskustva, na platou Centra za kulturu otvorena je izložba narodnih rukotvorina, na kojoj su svoje proizvode ručne izrade izložile vrijedne žene iz Beograda, Bijeljine, Lopara, Ugljevika i drugih mesta iz regiona.

Borka Vlačić iz Lopara na izložbi se predstavila sa tkanim odjevnim predmetima i narodnim nošnjama, koje je izatkala na razboju.

- Vratila sam tkanje u život, i to mi je najveće zadovoljstvo - kaže Borka i dodaje da vlada ogromno interesovanje za narodne nošnje, a putem dijaspore njeni radovi su otišli u mnoge gradove širom Evrope.

Jelena Simić iz N. Beograda izložila je ručno cijeđene sokove i likere od aronije, eliksire od suvih šljiva, sve sa vlastitih plantaža, koje su zasađene na obroncima planine Cer.

Posjetioci izložbe mogli su da se upoznaju i sa prirodnim kremama i melemima Minje Pantić, koji su poznati u liječenju kožnih bolesti.

- Za meleme koristimo pčelinje proizvode iz naših košnica, a ljekovite trave, kantarion, neven i druge biljke, isključivo beremo mi lično - kaže Minja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )