FOTO: InfoBijeljina.com

Q STATION projekat, čija je vrijednost više stotina hiljada konvertibilnih maraka koji realizuje JSGuru zajedno sa MarketMakers projektom istražuje potencijal Bijeljine i Brčkog za njegovo širenje i dodatnu investiciju u IT sektor ovog područja.

Pandemija nastala uslijed širenja virusa „Covid19“ izazvala je ekonomske posljedice svuda u svijetu pa i kod nas. Mnoge industrije su smanjile svoj promet, broj radnika i uopšte budžete. Međutim, jedina industrija, za koju sa sigurnošću možemo reći da je još više prosperirala za vrijeme pandemije, jeste IT industrija, koja se nije nijednog trenutka zaustavila. Tome svjedoči da su mnoge domaće IT kompanije zaposlile veći broj ljudi, otvorile nova predstavništva i dobile nove poslovne projekte.

Primjer jedne takve kompanije je i JSGuru kompanija, koja je u periodu korone nastavila potpuno normalno svoje poslovanje uz rad od kuće, a svoje investicione i razvojne projekte ubrzala. Naime, ova kompanija, koja je trenutno i kandidat za predstavnika Bosne i Hercegovine u najvećoj evropskoj startup mreži – Startup Europe (Western Balkans Network), realizuje projekat „Q STATION“, odnosno gradi IT edukativni, razvojni, istraživački i preduzetnički centar u Banja Luci, koji će mladima ponuditi prvenstveno kvalitetnu IT obuku, mogućnost zapošljavanja u lokalnim IT kompanijama, vršenje tehnoloških istraživanja i razvoja vlastitih startup-ova. Vrijednost ovog projekta je više stotina hiljada konvertibilnih maraka u kojem zajedno učestvuje kompanija JSGuru i projekat MarketMakers u manjem dijelu investicije.

S obzirom na želju da se IT zajednica razvija i van Banja Luke, kao jedna od prvih narednih stanica odabrano je područje Bijeljine i Brčkog. Još krajem marta ove godine započete su pripreme istraživanja potencijala ulaganja u razvoj IT sektora tog područja, a evo već početkom maja mjeseca istraživanje je krenulo u realizaciju. U prvom dijelu istraživanja napravljeni su kontakti sa lokalnim IT kompanijama, javnim ustanovama, organizacijama civilnog društva, omladinskim organizacijama i drugim zainteresovanim subjektima, te na osnovu razgovora i prikupljanja bitnih informacija za Q STATION projekat stekao se utisak da ovo područje ima potencijal za investiranje u IT sektor, kako navode iz istraživačkog tima. Nakon ove prve faze istraživanja, tim koji vodi istraživanje prelazi u drugu fazu, a to je ispitivanje zainteresovanosti građana, prvenstveno nezaposlenih i studenata, za IT industriju, bez obzira na nivo znanja koje posjeduju.

Kako saznajemo, JSGuru i MarketMakers su već pripremili drugu fazu koja će početi 01.06. a za istu su obezbjedili čak nagradnu igru sa veoma vrijednim nagradama za sve ispitanike koji budu popunili anketni upitnik. Naša redakcija će blagovremeno obavjestiti vas drage čitaoce o tome.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )