FOTO: null

Od 27.100 korisnika usluga AD Komunalac u Bijeljini, deset odsto je neplatiša.

Za odvoz komunalnog otpada domaćinstva duguju oko pola miliona KM, a pravna lica 200.000 KM. Nakon upozorenja inkasanata, protiv vlasnika objekata koji ne koriste usluge Komunalca, ili odlažu prikupljeni otpad, ali ne izmiruju obaveze, podnose se tužbe, koje često završavaju prinudnom naplatom, odnosno pljenidbom.

U ovogodišnjem budžetu Komunalca od 4.200.000 KM, 70 odsto prihoda planirano je od prikupljanja komunalnog otpada.

Zbog neizmirivanja obaveza, Komunalac je, nakon opomena, tužio 350 domaćinstava koja za odvoz smeća duguju od 100 do 250 KM i 40 pravnih lica. Najviše neplatiša je u udaljenijim selima, dok su najažurniji, uglavnom, penzioneri.

Komunalac je nekoliko mjeseci angažovao advokate za "utjerivanje" duga što je rezultiralo povećanjem broja redovnih platiša. Korisnici su, međutim, imali povećane izdatke zbog sudskih troškova za 50-60 odsto, pa je za ovaj posao ponovo angažovana pravna služba preduzeća. Građani mogu da izmire dug u ratama.

- I u onom momentu kad počne suđenje, kad se održi nekoliko ročišta, ukoliko naš korisnik izrazi želju da napravi reprogram i da prizna dugove, mi tada sjedamo sa njim i pravimo reprogram - kaže direktor ovog preduzeća, Milorad Stjepanović.

U Osnovnom sudu trenutno je 489 izvršnih predmeta po tužbama Komunalca, a 16 predmeta je u toku. Ranije su sudski sporovi trajali i do dvije godine, međutim, komunalni predmeti će se ubuduće rješavati mnogo brže zahvaljujući i sudskim nagodbama.

- Osnovna prednost sudske nagodbe je ušteda tuženim na troškovima postupka. To će pojeftiniti troškove postupka, s druge strane doći će do brže realizacije, a istovremeno biće zadovoljene i jedna i druga strana - kaže Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda.

Cijena prikupljanja komunalnog otpada je 0,118 KM po kvadratnom metru, dok njegovo odlaganje na regionalnoj deponiji košta 40 KM po toni, pa je ova disproporcija ogroman problem Komunalcu. Nadaju se da će poboljšati stepen naplate smeća i do kraja godine povećati broj korisnika. Da se poboljšava svijest stanovnika potvrđuje činjenica da je u selima smanjen broj divljih deponija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )