FOTO: null

U gradskoj dvorani u Bijeljini će se 24. i 25. januara ove godine održati prvi malonogometni turnir za klubove PŽL BiH.

Direktor Odjela za takmičenje Elmir Pilav objašnjava šta je primarni cilj ovog ali i turnira koji će narednog mjeseca biti organizovan u Zenici:

- Primarni cilj ovih turnira (24.-25.01.2015. u Bijeljini, te 12.-13.02.2015. u Zenici) je popularizacija ženskog nogometa u našoj zemlji, ali na neki način i skraćenje prvenstvene pauze, koja traje oko 3 mjeseca. Također, postoji i jedna socijalna dimenzija ovakvog događaja, gdje dolazi do druženja među igračicama i predstavnicma klubova. Imajući u vidu da ovi klubovi nastupaju i u zajedničkom takmičenju, sigurno je da jedan ovakav događaj doprinosi i boljoj međusobnoj saradnji u budućnosti.

Pilav dalje nastavlja:

- Ovaj turnir nije prvi korak ka promovisanju ženskog nogometa u našoj zemlji. NS/FS BiH je uvođenjem zajedničke Premijer lige za žene već dosta toga napravio u tom smislu. Poboljšana je baza za izbor igračica za reprezentativne selekcije. Ne treba zaboraviti da, uz podršku UEFA-e, NS/FS BiH snosi skoro sve troškove ovog takmičenja (službena lica, putovanja, i sl). Također, treba napomenuti da sve utakmice sude isključivo ženske sudije, te je i u tom segmentu ostvaren značajan napredak. Međutim, postoji još prostora za unapređenje, prije svega u pogledu takmičenja. Od naredne sezone ćemo pokušati unaprijediti sistem takmičenja, kako bi ono bilo još interesantnije. Također, pokušaćemo, u saradnji sa klubovima, da pokrenemo i zajedničku ligu za omladinske selekcije, a poduzete su i određene aktivnosti na pronalasku sponzora lige.

Koordinator za ženski fudbal/nogomet u NS/FS BiH Nermina Hadžibajrić ističe:

- Klubovi su sa velikim zadovoljstvom prihvatili ideju o učešću na malonogometnom turniru jer će im omogućiti da premoste veliku zimsku pauzu te da održe svoje igračice u formi i na okupu. NS/FS BiH je organizacijom ovog turnira još jednom pokazao koliko ulaže u razvoj ženskog nogometa/fudbala, bilo da se radi o klupskom ili reprezentativnom. Pored dobre i ferplay igre, očekujemo bolju buduću međusobnu saradnju među klubovima kao i saradnju sa NS/FS BiH.

Na pitanje koji su to izazovi kad je riječ o promociji i omasovljenju ženskog fudbala/nogometa u našoj zemlji Hadžibajrić odgovara:

- NS/FS BiH uz pomoć UEFA-e i FIFA-e radi dosta na omasovljavanju ženskog nogometa/fudbala. Na žalost danas kada govorimo o ženskom nogometu/fudbalu u BiH mnogi  i ne znaju da postoje ženski klubovi koji se takmiče u Premijer ženskoj ligi.

NS/FS BiH ima tri ženske reprezentacije (kadetska, juniorska i seniorska), koje svake godine učestvuju u kvalifikacijama za evropsko i svjetsko prvenstvo.

- Posljednjih godina slika ženskog nogometa/fudbala u našem društvu se mijenja. Kada pogledate igračice evropskih klubova i svjetskih reprezentacija možete vidjeti da i one igraju dopadljivo, te da  na njihovim utakmicama ne manjka izuzetnih poteza. Lijepi potezi i igra koju prezentiraju djevojke u Evropi, svijetu, pa i u BiH pokazuju da djevojke ravnopravno sa muškarcimo mogu igrati nogomet/fudbal. Mislim da bi veća pažnja medija, kroz promociju ženskih klubova i reprezentativnih selekcija, pomogla omasovljavanju ženskog nogometa/fudbala u našoj zemlji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )