FOTO: null

Bijeljina - Stariji i siromašni stanovnici sve teže podnose veoma niske temperature koje su zabilježene u Semberiji u posljednjih mjesec, zbog čega su im radnici bijeljinskog Centra za socijalni rad pritekli u pomoć.

U Centru navode da su u privatni starački dom "Slađur" smjestili šest starih i iznemoglih osoba o kojima nema ko da brine i koje su socijalno ugrožene. Riječ je o privremenoj mjeri na koju su bili prinuđeni zbog neadekvatnog smještaja i veoma niskih temperatura.

Prema riječima direktora bijeljinskog Centra za socijalni rad Milana Simeunovića, riječ je o osobama iz samačkih domaćinstava koje imaju pravo na jednokratnu i pomoć za njegu drugog lica.

- Bili smo prinuđeni da za ovih šest sugrađana pronađemo alternativni smještaj iako oni imaju pravo na 120 KM jednokratne pomoći i dodatak za njegu drugog lica od 83 do 164 KM, jer oni nisu u mogućnosti da brinu o sebi - rekao je Simeunović.

On je istakao da su od 359 korisnika novčane pomoći čak dvije trećine njih stare osobe, koje uglavnom teško podnose hladnoću.

- Oni su, nažalost, veoma često zaboravljeni čak i od onih koji bi trebalo da brinu o njima - rekao je Simeunović dodavši da je korisnicima Centra dodijeljeno po 93 marke za nabavku ogreva, jer je to pored paketa hrane za njih najznačajnija stavka.

Simeunović je pozvao sve stanovnike Bijeljine da, ukoliko imaju saznanja da u gradu žive iznemogla ili stara lica koja ne mogu da brinu o sebi, to jave u ovaj centar kako bi im bila obezbijeđena pomoć ili smještaj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )