FOTO: infobijeljina

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini danas je uručena donacija zaštitne opreme i testova na virus korona, u okviru regionalnog "SoS" projekta, koji finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije.

Projektni menadžer u ovom udruženju Damir Laličić rekao je Srni da je obezbijeđeno 5.000 brzih testova visokog kvaliteta, čija je vrijednost oko 20.000 dolara.

– Testovi su nabavljeni u Holandiji, za tržište EU i dopremljeni su direktno u Sarajevo – naveo je Laličić i dodao da je medicinsko osoblje obučeno i da neće biti problema u njihovoj primjeni.

Prema njegovim riječim, zaštitna oprema za medicinske radnike obuhvata zaštitno odijelo, maske, rukavice, vizire i sve što im je potrebno za rad u odjeljenjima u kojima se liječe pacijenti sa najtežim oblikom kovida.

Donacija obuhvata i dezinficijense i baktericide, te beskontaktne termometre.

Donacija je dio projekta podrške zdravstvenom sistemu u BiH koji je razvilo Udruženje “Partnerstvo za zdravlje”, uz podršku resornih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH, te Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Laličić je dodao da je oprema nabavljena na osnovu ankete u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini i Univerzitetsko kliničkom centru u Mostaru o tome šta im je najpotrebnije u svakodnevnom radu i borbi protiv virusa korona.

U ponedjeljak, 25. januara, testovi i zaštitna oprema biće uručeni i Univerzitetsko kliničkom centru u Mostaru.

Laličić je napomenuo da “Partnerstvo za zdravlje” dugi niz godina radi na jačanju zdravstvenog sistema u BiH, kako u tehničkom, tako i institucionalnom smislu, te jačanju ljudskih resursa.

Udruženje “Partnerstvo za zdravlje” pokrenulo je i izradu veb platforme za zdravstvene stručnjake koji su angažovani u borbi protiv kovida 19, na kojoj će se moći dobiti stručni savjeti od kompetentnih epidemiologa, infektologa i stručnjaka za organizaciju zdravstvenog sistema, čiji je početak planiran za februar.

“Partnerstvo za zdravlje” je nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, posvećena razvoju znanja i vještina o zdravlju kroz edukaciju i treninge profesionalaca, kao i pomoći institucijama da izrade svoje kapacitete i postignu održivi napredak u kvalitetu pružanja esencijalnih zdravstvenih usluga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )