FOTO: srpskainfo.com

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Mitra Perića, vlasnika d.o.o. “MD Perić Compani”, koji se tereti za oštećenje ili povlašćenje povjerilaca.

Prema optužnici bijeljinskog tužilaštva, Perić je u avgustu 2008. zaključio ugovor o kratkoročnom kreditu od 250.000 maraka s Pavlović Internacional bankom Bijeljina, te dva aneksa ugovora.

– Nakon zaključenja ugovora i dospjeća kredita na naplatu optuženi nije vratio kredit, niti sredstva koja su bila obezbjeđenje kredita – navodi se u optužnici.

Optuženi za plaćanje pomenutog kredita nije iskoristio ni sredstva koja mu je uplatio Grad Bijeljina, i to iznos od 171.655 maraka.

– Umjesto isplate po kreditu Pavlović Internacional banke, optuženi je novac isplatio drugim povjeriocima, i to u korist Grada Bijeljina 30.900 KM, u korist “Perić Grupe” 25.000 maraka, “VB lizing” Sarajevo 35.000 KM, Miroslava Perića (povrat pozajmice) 74.000 KM.

Promijenio naziv preduzeća

Prema navodima iz optužnice, Mitar Perić je novac dobijen od Grada Bijeljine u iznosu od 400 maraka prebacio na račun Pavlović Internacional banke, zatim je vršio uplate firmama “Vukajlović”, “Bost”, “Vokel“, UIO BiH i drugima.

– Na ovaj način optuženi je onemogućio Pavlović Internacional banku da naplati dug za kreditnog dužnika d.o.o. “MD Perić Compani”, jer je promijenio naziv preduzeća, osnivača i odgovorno lice, zbog čega je oštetio Pavlović Internacional banku, na taj način što je druge povjerioce stavio u povoljniji položaj u odnosu na Pavlović Internacional banku za iznos kredita od 250.000 KM – navedeno je u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Bijeljini.

Optuženička klupa

Optuženi Mitar Perić se u ranijem periodu u više navrata našao na optuženičkoj klupi zbog različitih krivičnih djela.

Perić je tako u februaru prošle godine u Sudu BiH osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana i novčanu kaznu od 5.000 maraka zbog poreske utaje. Pravnom licu “MD Perić kompani” iz Bijeljine izrečena je novčana kazna od 5.000 KM.

Sud BiH je tada prihvatio Sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Od optuženog pravnog lica oduzeta je protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od 104.000 KM, koja je uplaćena u budžet BiH.

Oslobođen krivice

Mitar Perić je u septembru 2016. oslobođen krivice za milionsku štetu poslovnog partnera iz Zvornika.

Direktor “MD-Perić kompani” je, prema optužnici u julu 2014, oštetio poslovnog partnera iz Zvornika za 1,86 miliona KM, a budžet Republike Srpske za 126.000 KM. Međutim, nakon sudskog postupka Perić je oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )