FOTO: InfoBijeljina.com

Nekada velika ilegalna deponija otpada, a danas Ekovizitor centar "Jezera" kod Bijeljine čine šumski dio zemljišta, livade i dva jezera na površini od dva i po hektara. Eko centar ‘’Jezera‘‘ otvoren je za 50 posjetilaca za višednevni boravak u prirodi.

Na prostoru na kojem je osnovan Ekovizitor centar nekad je bila velika ilegalna deponija otpada.

Brojnim volonterskim akcijama i uz pomoć lokalnih vlasti i preduzeća sve su očistili i uredili ljudi koji su pokrenuli ideju, a vlast prihvatila, za uređenje jedne ovakve oaze.



- Moje koleginice iz Udruženja kada smo pri put došli ovdje su počele da plaču govoreći ''mi nikada ovo nećemo očistiti'', koliko je to strašno izgledalo. Bile su samo kozje staze preko tona smeća  otpada raznog. Ali eto volja naša je bila jača. Ja sam im rekla ne samo da ćemo to očistiti nego ćemo napraviti jedaj ekološki raj u ovom barskom sistemu, kaže za InfoBijeljina Snežana Vujić Jagodić, rukovodilac Ekocentra "Jezera" Bijeljina.

Jačanjem boravišnih i smještajnih kapaciteta Eko centra "Jezera" i njegovim redefinisanjem u posjetilački centar, želi se napraviti zaštićeno područje donjeg toka i ušća Drine u smislu održivog razvoja regije i mogućnosti da se afirmiše razvoj eko-turizma kao privredne grane što bi, doprinijelo promociji Bijeljine kao eko-turističke destinacije.

- U 2016. godini smo dobili prva sredstva od Care international kada smo napravili ulaznu kapiju, wc sa mokrim čvorom, vidikovac... Gradska uprava nam je 2017. godine pomogla da dobijemo električnu energiju. U međuvremenu je urađena ljetna učionica, drvene šatore smo postavili. Naš akcenat je na istraživačkom radu, pa tako sarađujemo sa studentima bilogije, prošle godine smo bili domaćini 9.međunarodnog biološkog kampa. A mi ove godine organizujemo dva kampa. Prvi je od 1. do 5. avgusta, kaže Jagodićeva.

Vizitor centar nudi i mogućnosti organizovanja grupnih izleta u zaštićena područja, istraživačkih i avanturističkih spustova rijekom Drinom, kao i tradicionalno dobru gastro-ponudu semberskih domaćina.

U svrhu proučavanja i zaštite ekosistema, biljnog i životinjskog svijeta, organizovanja radionica, kampova, osnovan je Ekološko istraživački centar "Jezera". Nalazi se u neposrednoj blizini Pavlovića mosta i graničnog prelaza sa Srbijom.

Osnivač i upravitelj Vizitor centra "Jezera" je Ekološko udruženje "Eko-put". Za sve putnike koji žele odmor u prirodi, ovo je novo i mirno odredište.

I.B.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )