FOTO: null

Januarski računi Vodovoda i kanalizacije potrošačima u Bijeljini stigli su uvećani u odnosu na decembar 2016. godine. Cijena za utrošenu vodu po kubiku ostala je nepromijenjena, ali je došlo do povećanja za vodomjernu jedinicu u iznosu od jedne marke za v

Gojko Mičić iz Bijeljine ostao je zatečen kada je na januarskom računu preduzeća vodovoda i kanalizacije za isti utrošak vode kao i u decembru, dobio iznos uvećan za jednu marku i 50 pfeninga. Kaže da je u medijima čuo da nema povećanja cijene vode, i da ne bi ništa ni primjetio da nije potrošio istu količinu vode u decembru i januaru. Na računima je povećana cijena za vodomjernu jedinicu i hidrant. 

- Odmah po prijemu računa za januar, 2. februara sam već intervenisao u vodovodu po pitanju tog računa. Od njih sam tražio da mi daju odluku o poskupljenju i obrazloženju poskupljenja vode. Oni su mi usmeno odgovorili da su poskupjeli vodomjeri i hidrantska mreža. Na to sam ponovo tražio da mi se pismeno odgovori i nisam nikad do danas dobio, međutim dobio sam da oni nemaju nikakve veze sa hidrantskom mrežom u zgradi, a poskupili su je više od 50 posto, objašnjava Gojko. 

Iz Udruženja potrošača kažu da odluka o povećanju cijene za ove dvije stavke nije bila na razmatranju na sastanku gradske komisije, i da imaju dosta pritužbi građana. 

Potrošačima koji ispred svojih objekata ili u stambenim jedinicama imaju hidrante, plaćaju održavanje hidrantske mreže, iako, kako su nam pismeno odgovorili, to nije nadležnost Vodovoda. Kako kažu, vodomjeri nisu u vlasništvu preduzeća, ali su oni u obavezi da ga mijenjaju svakih 5 godina. 

- Vodomjerni sat, vodomjerna jedinica, kako piše u računu je vlasništvo našeg korisnika, a obaveza Vodovoda prema zakonskoj regulativi je da svakih 5 godina izvrši zamjenu. Obzirom da smo nabavili veće količine i da se nauka, tehnologija i svijet u 21. vijeku, tako i neki novi i savremeniji vodomjeri će biti ugrađeni našim korisnicima, izjavio je Stojadin Knežević, portparol “Vodovoda i kanalizacije” Bijeljina.

Iz Udruženja potrošača naglašavaju da je po dosadašnjim pravilima i ugovorima potrošač dužan da kupi vodomjer, a da o ordžavanju i servisiranju brine preduzeće koje daje usluge, u ovom slučaju Vodovod.  

- Taj vodomer je faktički pod ingerencijom i skoro u vlasništvu vodovoda, oni su dužni da kontrolišu njegovu ispravnost da ga zamenjuju. Ja ne znam, moramo vidjeti u ugovorima da li nisu u međuvremenu mijenjali nove ugovore, jer do sada u starim ugovorima nije bilo da smo mi u obavezi da kupujemo nove vodomere posle 10 godina, rekao je Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina

Na svim računima za čak jednu marku povećano je izdvajanje za vodomjernu jedinicu, a u nekim slučajevima i veći iznos. 

U Bijeljini je na gradski vodovod priključeno oko 33 hiljade korisnika. Prostom računicom dolazi se do zaključka da će se na osnovu minimalnog povećanja od marku do dvije po korisniku, na račun Vodovoda u ovoj godini sliti između 300 i 450 hiljada maraka više nego lani. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )