FOTO: InfoBijeljina.com

Stanari Zajednice etažnih vlasnika /ZEV/ „Soliter 1“ u Bijeljini tragaju za rješenjem kako da uklone radioaktivni gromobran koji je osamdesetih godina prošlog vijeka postavljen na njihovu zgradu i predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi, međutim, nepoznato je ko je nadležan za uklanjanje radioaktivnog otpada i da li na teritoriji Republike Srpske postoji odlagalište na koje bi mogao biti deponovan.

Predsjednik Upravnog odbora ZEV„Soliter 1“ Bogdan Jovanović kaže za InfoBijeljinu da je zakonom iz 1991. godine bilo naređeno da se uklone svi radioaktivni gromobrani i da je u određenom periodu ta nadležnost bila povjerena lokalnim zajednicama.

 
- To nije učinjeno na vrijeme i sada se stanari ZEV „Soliter 1“ u Ulici Gavrila Principa 10 pitaju da li ovaj radioaktivni gromobran može imati negativne posljedice po njih. Riječ je o gromobranu koji ima na vrhu radioaktivnu kapsulu i koji je sajlama učvršćen na krovu zgrade. Njegova funkcija je da štiti od groma područje u krugu od 200-300 metara i po mojim saznanjima takvih gromobrana je u Bijeljini bilo pet i svi su uklonjeni, sem ovog našeg. Obraćali smo se Opštini, ali nismo nikada dobili odgovor – rekao je Jovanović.
 
On kaže da se prije desetak godina pojavio zaposleni u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH i da je izvršio mjerenje radijacije, te da je upozorio da u Republici Srpskoj ne postoji odlagalište za radioaktivni otpad, dok u FBiH postoji nekoliko firmi i odlagališta koji se time bave.

 
- Taj gospodin je fotografisao gromobran i izmjerio nivo zračenja ispod njega, te utvrdio da je ono u propisanim granicama. Na pitanje ko je nadležan za uklanjanje, rekao je da pošaljemo i-mejl Agenciji, ali ni oni nam ništa nisu odgovorili. Prema njegovim riječima, agencije iz FBiH koje uklanjaju radioaktivni otpad, ne žele da prihvate otpad sa teritorije Republike Srpske – naveo je Jovanović.
 
On je istakao da je o ovoj temi razgovarao i sa ljekarima, koji su ga upozorili da radioaktivno zračenje gromobrana može da ima negativne posljedice, ukoliko dođe do njegovog prevrtanja ili pada sa krova.
 
- Mi smo 2015. godine promijenili sajle koje drže gromobran jer su stare bile dotrajale, upravo zbog sigurnosti stanara – naglasio je Jovanović.

 
Stanar ZEV „Soliter 1“ Lalo Perić, koji živi na posljednjem spratu zgrade, kaže da se radioaktivni gromobrani unazad nekoliko decenija nigdje više ne postavljaju i da je njihovo korištenje zabranjeno.
 
- To je vjerovatno urađeno sa razlogom. Nisam iz te struke, ali čim je nekom uredbom donesena odluka da svi budu uklonjeni, pretpostavljam da postoje važni razlozi za to. Ne znamo da li će u nekom momentu jači vjetar ili neka nepogoda oboriti gromobran i kako to može uticati na ljude. U zgradi imamo dva specifična slučaja oboljenja od kancera, ništa ne tvrdim, ali razmišljamo da li mogu biti dovedena u vezu sa radioaktivnim zračenjem. Mi kao fizička lica ne smijemo da uklonimo gromobran, a pogotovo ne znamo na koju lokaciju smije da bude odnesen na bezbjedan način – naveo je Perić.

 
On je istakao da se nada da će neka od relevantnih službi odgovoriti na njihove nedoumice.
 
- Najgora opcija je da gromobran ostane na krovu i da se niko ne javi. On je postavljen prije 45 godina, ali zgrada takođe posjeduje gromobranski sistem traka koje su postavljene 1990. godine, kada je preduzeće GIK Rad bilo zaduženo za toplotnu izolaciju i fasadu, tako da bi ovaj stari gromobran bilo dovoljno samo odnijeti – naglasio je Perić.

 
Radioaktivni gromobrani postavljani su na zgrade na području nekadašnje Jugoslavije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, a riječ je o gromobranima koji sadrže radioaktivni izvor, najčešće europijum ili kobalt. Na osnovu Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja bivše SFRJ, koji je usvojen 1991. godine, zabranjena je upotreba radioaktivnih gromobrana. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )