FOTO: InfoBijeljina

U Majevičkoj ulici u Bijeljini u toku je izgradnja ograde oko džamije Ahmed-bega Salihbegovića, a prema riječima predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Emira Muslija, do kraja 2023. godine trebalo bi da bude u potpunosti završena rekonstrukcija svih pet džamija koje su porušene 1993. godine.

- Prošle godine urađena je fasada, završeni su i unutrašnji radovi, postavljeni prozori, vrata, a u toku je izgradnja ograde, koja će trajati još nekoliko sedmica. Izradu fasade i ograde finansirao je u potpunosti jedan naš džematlija, Bijeljinac koji je i prije rata živio i radio u Hamburgu, a ovih dana je stigao u posjetu svom gradu i kaže da je veoma zadovoljan izvedenim radovima - kaže Musli.
 
On je podsjetio da je rekonstruisana Atik džamija, kao centralna bijeljinska džamija i nacionalni spomenik BiH, svečano otvorena 2014. godine, te da je i Ahmed-age Krpića džamija, koja se nalazi kod Bolnice, u potpunosti završena, s tim da joj nedostaju svjetiljke i tepisi u unutršnjem dijelu objekta.

 
- Za džamiju Ahmed-bega Salihbegovića, nakon završene ograde, takođe možemo reći da je rekonstruisana, kao i džamija Janjica u kojoj nedostaju neki manji detalji. Jedini objekat na kojem radovi malo kasne je Dašnica džamija i tu će, nadam se, ovog ljeta uslijediti pokrivanje kupola, malterisanje i postavljanje vrata i prozora - ističe Musli.

 
On je pojasnio da Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina, osim navedenih pet džamija i šeste u naselju Salaš, pripadaju četiri džamije na području opštine Ugljevik, čija je obnova završena.
 
- Obnova vjerskih objekata Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina koji su porušeni u ratu počela je 2003. godine i nadamo se da će nakon 20 godina biti završena. U međuvremenu smo u gradu uspjeli da izgradimo zgradu Mektebskog centra u kojoj se, između ostalog, odvija nastava vjeronauke za djecu i omladinu - naglasio je Musli.

 
Kako kaže, nakon završetka rekonstrukcije svih vjerskih objekata uslijediće realizacija plana organizovanja vjerskog života, s obzirom na to da u gradu nakon rata živi između 3.500 i 4.000 stalno naseljenih Bošnjaka, dok njih još oko 3.000 živi u inostranstvu, ali često posjećuju svoje domove u Bijeljini i pomažu rad Medžlisa.



A.Lj.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )