FOTO: InfoBijeljina

Treći pješadijski bataljon organizovao je u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini Dan otvorenih vrata i taktičko-tehnički zbor, na kojem su učenici osnovnih i srednjih škola sa područja grada mogli pogledati opremu i naoružanje koje se koristi u ovoj jedinici.

Manifestacija Dan otvorenih vrata organizovana je povodom obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH, a major Dragan Stevanović, izvršni oficir u Trećem pješadijskom bataljonu, rekao je da je dan upriličen s ciljem da se promoviše civilno-vojna saradnja.
 
Stevanović je podsjetio da je u okviru kasarne izgrađen i vojni Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara, gdje pripadnici garnizona obavljaju vjerske potrebe, zajedno sa vojnim sveštenikom koji radi u ovom bataljonu.
 
"Imamo i muzejsku postavku u kojoj se nalaze eksponati iz proteklog rata što su učenici imali priliku da vide", rekao je Stevanović, podsjetivši da su, po završetku Odbrambeno-otadžbinskog rata, na ovom prostoru jedinice Vojske Republike Srpske oformile muzej, a da Treći pješadijski bataljon nastavlja da baštini tu tradiciju.
 
Profesor stručnih predmeta u Medicinskoj školi Bijeljina Olivera Krsmanović novinarima je rekla da su ovakvi događaji veoma značajni, jer djeca prema nastavnom planu i programu, nemaju predmet odbrana i zaštita.
 
"Taj predmet smo svojevremeno učili, a danas djeca na kraju četvrtog razreda uče ratnu hirurguju. koju im predajem", rekla je Krsmanovićeva.
 
Ona kaže da je jako važno da savladaju i rukovanje oružjem, te podsjetila da su brojni saniteti u toku proteklog rata, kao i osbolje, stradali, jer nije poštovana Ženevska konvencija.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )