FOTO: InfoBijeljina

Skupština grada Bijeljina donijela je Odluku o subvencionisanju prevoza učenika osnovnih škola kojom je obuhvaćeno oko 1.000 osnovaca. Subvencija po đaku iznosi 25 KM i dragocjena je, tvrde roditelji.

I autoprevoznici dijele njihovo mišljenje i naglašavaju da bi, imajući u vidu poskupljenje goriva, bez podrške lokalne zajednice teško mogli organizovati đački prevoz.
 
Odluka o subvencionisanju donijeta je, kaže predsjednik lokalnog parlamenta Aleksandar Đurđević, kako bi se spriječilo poskupljenje autobuskih karata i tako pomoglo roditeljima. 
 
Subvencionisaće troškove prevoza osnovaca, koji su od škole udaljeni više od četiri kilometra, a biće isplaćeni za drugo polugodište ove godine  i prvo polugodište školske 2022/2023. 

 
„Za ove namjene smo planirali u budžetu oko 220.000 KM, a potrebno je oko 240.000 KM pa ćemo izvršiti realokaciju sredstava. Planiramo da u idućoj godini ova sredstva povećamo da bi mogli da povećamo i subvenciju. Donijeli smo i zaljučak da se preispita način dodjele ovih sredstava i da se u obzir uzmu parametri kao što je broj kilometara od kuće do škole, da li su učenici iz višečlanih porodica, a pokušaćemo da nađemo način da osnovce i srednjoškolce sa odličnim uspjehom oslobodimo od plaćanja karte”, istče Đurđević za InfoBijeljina.
  
Odluka o subvencionisanju đačkog prevoza obradovala je roditelje. Umanjiće im troškove. 
 
Posebno dragocjena je porodicama koje školuju dvoje ili više djece. Kćerke Neđe Đurića iz Ljeljenče, Marijana i Vanja, putuju do Bijeljine. 
 
„Mlađoj plaćamo kartu 45 KM, a starijoj koja ide u srednju školu 100 KM. Uz to potrebno je djeci dati i užinu, kupiti odjeću, obuću i mnogo, mnogo drugih troškova. Zato je svaka pomoć dobrodošla“, kaže ovaj otac za InfoBijeljina.
 
Osnovna škola „Knez Ivo od Semberije‘‘ među najbrojnijim je školama  u Srpskoj. Nastavu od prvog do devetog razreda pohađa 1.625 đaka, koji su raspoređeni u centralnu školu i područna odjeljenja Koviljuše, Ljeljenča i Hase. 

 
Direktor ove škole Radenko Savić kaže da 103 učenika ove škole putuju do škole. 
 
„Ugovor smo sklopili sa autoprevoznikom „Semberija transport“. Ukupan iznos cijene karte je 72,90 KM, od toga je subvencija Ministarstva 27,90 KM. Roditelji praktično plaćaju 45 KM. Nadamo se još većim subvencijama da bi  roditelji što lakše iškolovali svoju djecu“, kaže za InfoBijeljina direktor Savić. 
 
Ugovor o subvencionisanju prevoza osnovaca Grad Bijeljina potpisaće sa osam autoprevoznika. Ova odluka raduje i prevoznike čije je poslovanje ugrozila pandemija virusa korona. 
 
Bez subvencije bi, tvrde, morali da povećaju cijenu mjesečne karte. Autoprevoznik „Samardžić“ prevozi đake na relaciji Balatun-Brodac-Bijeljina. 
 
„Na našoj liniji je 117 učenika. Imajući u vidu poskupljenje goriva ne bismo mogli biti rentabilni ukoliko ne povećamo cijenu karte. Bez subvencije bismo bli prisiljeni da ukinemo ove školske linije“, kaže vlasnik preduzeća Dušan Samardžić.
 
U 12 centralnih i 33 područne škole na području Grada Bijeljina nastavu pohađa oko 8 000 osnovaca. 
 
Za linije koje nisu obuhvaćene organizovanim prevozom, škole su dužne  da dostave poseban spisak učenika čiji prevoz roditelji sami organizuju, pa će subvencija biti uplaćena direktno njima na račun.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )