FOTO: RTRS

Prva generacija maturanata Učiteljske škole u Bijeljini proslavila je rijedak jubilej 70. godišnjicu mature. Srećni su, kažu, što su i u poznim godinama vitalni, ali još više što je iza njih bogat životni put i karijera prosvjetnih radnika. Učili su na hiljade učenika i brojne generacije izveli na životni put.

Maturirali su baš na današnji dan prije sedam decenija. Devedeset osam učitelja razišlo se nakon škole u razne krajeve tadašnje Јugoslavije da bi ponijeli luču znanja narodu, više nego potrebnu.
 
- Generacija ova išla je u najnepristupačnije krajeve BiH i na taj način značajno doprinijela unapređivanju školstva, nastave i prosvjete u sredinama u kojima su dejstvovali - priča Borislav Stanojlović, univerzitetski profesor u penziji.

Od škole do škole, od sela do grada, radeći, učeći i napredujući, mnogi od njih izgradili su zavidne karijere. Dvije trećine maturanata završilo je više i visoke škole, a troje je ponijelo zvanje doktora nauka. Sve to svjedoči jedan od njih u knjizi u kojoj je ovjekovječio svoju generaciju. -

Јednu trećinu svog radnog vijeka na mjestu učitelja, a onda sam proveo veliki broj godina u radu u srednjim školama da bih poslije toga otišao na institute jer sam već krajem sedamdesetih godina doktorirao matematičke nauke - kaže Lazar Dragičević, univerzitetski profesor u penziji.

Većina maturanata prve učiteljske škole u ovom dijelu tadašnje Јugoslavije ostala je u prosvjeti, pa su im se putevi često ukrštali, a prijateljstva traju do danas. - Mi smo bili prva generacija i bili smo jako vezani jedni za druge. Većina nas je bila u domu, tako da smo i živeli zajedno i učili zajedno i završili učiteljsku školu - rekla je SLlavica Mićić Vilotijević, pedagoški savjetnik u penziji. Da su godine za njih samo broj svjedoči njihov rad na naučnim projektima, organizacijama književnih susreta i turističkih izleta. Važna je snaga duha koja se održava vježbom, kažu složno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )