FOTO: InfoBijeljina

Tridesetak nezadovoljnih mještana sela Brodac okupilo se jutros ispred zgrade Gradske uprave Bijeljina, jer se, kako tvrde eutanazirane svinje sa područja cijele Semberije ukopavaju u njihovom selu.

Mještani strahuju od širenja ove virusne bolesti i mogućnosti izbijanja zaraze. 

Ogorčeni mještani ovog sela najavljuju radikalnije mjere.

Predsjednik mjesne zajednice Brodac Vladan Panić podsjeća da u ovom, semberskom selu živi oko 2.000 mještana a da se blizu 700 domaćinstava bavi poljoprivredom, uglavnom uzgajanjem svinja i ratarstvom. 

 
"Samo šest gazdinstava u Brodcu je imalo afričku kugu i uspjeli smo da se sačuvamo od ove pošasti. Ako nastave da ukopavaju eutanazirane svinje kod nas izbiće zaraza koja će nam uništiti sav stočni fond. Pošto smo mi u slivu rijeka Drine i Save, strahujemo i za pijaću vodu", kaže Panić za InfoBijeljina.
 
Zabrinut je i Milan Marjanović. 

"Pitamo ko je odredio lokaciju za ukopavanje eutanaziranih životinja i zašto? Ta lokacija je neadekvatna. Močvarno je i tu se voda zadrža mjesecima. Te jame nisu propisno iskopane niti zatrpane, a nalaze se vazdušnom linijom kilometar od prvih kuća. Psi lutalice to raznose, idu kroz kukuruze i velika je mogućnost da se to proširi. Džaba mi dezinfikujemo i preduzimamo sve mjere kad se drugi odnose nesavjesno.  Katastrofa", ističe domaćin. 

Mještani Donjeg i Gornjeg Brodca kažu da je ovakav odnos nadležnih prema poljoprivrednicima nedopustiv i sramotan.



"Mi smo ti koji punimo budžet a kad imamo problem, niko da priskoči. Napravićemo barikade i tužićemo onog ko je odgovaran. Ne tražimo mi puno. Samo da svako zakopava u svom selu a ne da se sve te životinje sahranjuju kod nas. Ne možemo dopustiti da se zarazi širi", najavljuje i Dragiša Marinković iz ovog sela.

Okupljeni mještani su se nakon pola sata razišli.

Naglasili su da od svojih zahtjeva neće odustati te da će dolaziti pred zgradu gradske uprave dolaziti ako je potrebno svaki dan. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )