FOTO: InfoBijeljina

U Bijeljini ovog ljeta nije bilo slučajeva trovanja hranom. To je dokaz da se uprkos tropskim vrućinama ugostitelji i vlasnici trgovinskih radnji strogo pridržavaju naloženih mjera.

Gradski inspektori za hranu pojačali su kontrolu ispravnosti namirnica, sanitarno - higijenskih uslova prostorija u kojima se hrana priprema, rashladnih uređaja, opreme i načina na koji se skladišti hrana. Posebna pažnja posvećuje se sladoledu, poslastici koja se u danima sa izuzetno visokim temperaturama često konzumira, a koja je veoma podložna kvarenju.

Gradski inspektor za hranu Gradske uprave Bijeljina Javorka Tokanović kaže da se za industrijske sladolede gledaju rokovi i način uskladištenja.

- Što se tiče točenih sladoleda, to je nadležnost Zavoda. A svi subjekti koji prave i prodaju takve sladolede u obavezi su da od maja do oktobra najmanje jedanput mjesečno rade analizu. Srećom, ni tu nismo imali nepravilnosti – ističe Tokanović za portal InfoBijeljina. 


Lična higijena, ali i prostora, te način čuvanja hrane od presudne su važnosti za zdravstvenu ispravnost namirnica. Pranje i čišćenje ruku smanjuje broj  higijenski neispravnih uzoraka i pomaže očuvanju ljudskog zdravlja. Samo pridržavanjem ovih mjera mogu se izbjeći posljedice koje bi mogle dovesti do pojave zaraznih bolesti. 

I dok su neki građani opsjednuti koliko je zdravstveno ispravno ono što kupuju u trgovinama i na pijaci, drugi imaju povjerenje u ispravnost onoga što kupe.


- Na pijaci pitam prodavce da li je prskano, a u radnjama pogledam rok. Nadam se da inspekcije rade svoj posao. Hvala Bogu, nisam imala negativnih iskustava do sada – kaže Novka Vuković za naš portal.  

Ukoliko se prilikom kontrola utvrdi da je hrana neispravna kazne za samostalne preduzetnike iznose 1.000 maraka, a za pravna lica od dvije do 10.000 maraka. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )