FOTO: InfoBijeljina

Počeo je Božićni post, predstoji sezona slava, ponuda za posne i svečane trpeze je velika a cijene visoke u bijeljinskim ribarnicama, marketima i na zelenoj pijaci. U odnosu na prošlogodišnji post, kilogram šarana skuplji je za marku i po.

Oni koji su se pripremili za post trebalo bi da pripreme i deblje novčanike s obzirom na cijene na pijaci i trgovinama. 

Cijena ribe varira, u zavisnosti od vrste i da li je svježa ili zaleđena. Čak i one vrste koje su ranijih godina bile najjeftnijije, ove zime su skuplje. Svježi šaran je osam i po maraka.

„Post uopšte nije jeftin, riba izašla ko i meso a mora se kupit, ne možete jesti samo salatu i pasulj“, kaže za InfoBijeljina jedna od sugrađanki koju smo zatekli u kupovini na zelenoj pijaci.



„Treba postiti i mimo posta, unositi namirnice koje nemaju puno ugljenih hidrata u sebi“, savjetuje jedna od sredovječnih Bijeljinki.

U ribarama u Bijeljini prodavci kažu da vrijeme posta nikada nije skromnije počelo.



„Da li narod nema pare ne znam, ali nije kao prije. Cijene su tu negdje, šaran je osam i po maraka, šest maraka tostolobik, pastrmka je devet, a som 13 maraka. Smrznuta riba je ostala ista. I tu na pijaci se žale da nema kupaca, nema ih ni da pitaju pošto je, pa da kaže da mu je skupo“, priča za InfoBijeljina Mirko Nikolić u ribari „Nidžo 2“.

Posnu trpezu ne čini samo riba, a cijene voća i povrća skočile su i prije zime. Pasulj je od pet do 10 maraka, bijeli luk 10 maraka, kilogram krompira je marka i po, a vrećica 13 maraka.



„Ne znam da li je korona uticala, sve se manje kupuje, pazaruje. I ono što se kupi, kupuju na komad. Кupus bijeli luk i krompir su skočile cijene otprilike duplo“, kaže za InfoBijeljina Danica Perić, prodavačica na zelenoj pijaci.



Božićni post završava se 7. januara. U toku ovog perioda ne jede se meso, mliječni proizvodi i jaja. Pored vjerskog značaja, post ima pozitivne efekte na ljudski organizam, jer će se desiti detoksikacija organizma u tih 40 dana.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )