FOTO: Ilustracija

Ove godine za nabavku hrane za Narodnu kuhinju izdvojeno je 170.000 KM a za sljedeću je planirano 230.000 KM. Broj socijalno-ugroženih korisnika se povećava iz godine u godinu što zahtijeva i povećanje sredstava za njihovo zbrinjavanje.

Socijalna pomoć, niska penzija, ili poneka nadnica nedovoljni su da se podmire sve potrebe, pa je jedan obrok dnevno itekako dragocjen ovoj kategoriji, ističu nadležni. 

U kuhinji Gradske uprave u Bijeljini svakodnevno se pripremaju obroci za 290 socijalno-ugroženih osoba. Uglavnom se radi o starim, bolesnim osoba koje nemaju primanja, imovine i srodnika, a spiskove korisnika određuje Centar za socijalni rad.  

Hrana se dijeli na sedam punktova, četiri u gradu, dva u Janji i jednom u Amajlijama a za pedesetak nepokretnih i teško bolesnih dostavlja na kućnu adresu. 

Za dopremanje i distribuciju obroka zadužena je gradska organizacija Crvenog krsta. Godišnje se podijeli 87.000 obroka, koji se sastoji od 700 mililitara variva, 70 grama mesa ili kobasice i pola vekne hleba. 

Šef Službe zajedničkih poslova u Gradskoj upravi Bijeljina Mitar Škorić podsjeća da je Bijeljina među prvim lokalnim zajednicama osnovala narodnu kuhinju čiji se rad finansira iz gradskog budžeta. 

“Narodna kuhinja u Bijeljini otvorena je 2006. godine, nakon istraživanja koje je pokazalo da postoji određen broj korisnika koji svojim redovnim primanjima ne mogu da zadovolje ni osnovne potrebe. Na listi korisnika koju određuje Centar za socijalni rad tada je bilo 160 osoba a svake godine, nažalost, korisnika je sve više”, rekao je Škorić.  

Osim redovnih obroka, za velike vjerske praznike, socijalno -ugroženi dobijaju i prehrambene pakete sa mesom, kolačima, jajima, i drugim životnim namirnicima  koje daruju humani ljudi sa željom da najugroženijima uljepšaju praznične dane.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )