FOTO: InfoBijeljina.com

Na katoličkom groblju u Bijeljini nalazi se rekonstruisana kapela porodice Vanek, koja datira iz 1932. godine, a pretpostavlja se da su u njoj osim Franca Vaneka, koji je izgradio prvi parni mlin u Bijeljini, sahranjeni njegova supruga i dvoje djece, ali to se ne može sa sigurnošću tvrditi jer su sanduci u kripti ispod kapele otvarani i oštećeni u vrijeme posljednjeg rata, te se imena na njima ne mogu razaznati.

- Porodica Vanek je sagradila tu kapelicu sa željom da budu ukopani u kripti, a građevinu su poklonili Župi Prečistog Srca Marijina u Bijeljini, odnosno katoličkoj Crkvi. Prošle godine smo odlučili da zamijenimo prozore, vrata, a onda su se otvorili i drugi radovi, pa je urađena fasada, popravljen krov, zamijenjeni limovi... Nabavljen je i novi oltar, kako bi mogli održavati svete mise kada se vrše ukopi na groblju – rekao je za InfoBijeljinu velečasni Andrej Lukanović.

 
On je naveo da u kripti ima još mjesta za pokojnike, ali da je prethodnih godina samo jedan od potomaka Vanekovih izrazio želju da bude sahranjen u Bijeljini.
 
- Dobili smo poziv od jedne časne sestre iz Njemačke koja je rekla da je potomak Vaneka i da želi da bude sahranjena u kripti ispod kapele. Mi smo to odobrili, ali nam se ona kasnije nije javila, niti imamo informacije šta se dogodilo s tom osobom, da li je još živa – istakao je Lukanović.

 
Govoreći o katoličkom groblju u Bijeljini, on je naglasio da je groblje staro oko 150 godina, te da je zauzeto oko 1.000 grobnih mjesta.
 
- Naravno, ima tu i nekih starijih porodičnih grobova koji su prekopavani, ali sve u svemu oko 1.000 pokojnika je sahranjeno do sada. Prošle godine su izbetonirane staze kroz groblje, a mogu reći da na ovoj lokaciji ima sigurno još 1.000 slobodnih mjesta. Saznali smo da će kod „Univerzala“, koji graniči sa grobljem, biti građen stambeno-poslovni kompleks, pa će sigurno na toj strani, i na dijelu iza „Zenita“ biti izgrađena ograda oko groblja – pojasnio je velečasni Lukanović.

 
On kaže da na Novom groblju u Hasama postoji parcela određena za sahranjivanje katolika, te da se neki odlučuju i za tu lokaciju.
 
Na području grada Bijeljina, prema zvaničnom popisu, registrovano je 750 stanovnika katoličke vjeroispovijesti.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )