FOTO: InfoBijeljina

U oblasti kontrole korištenja sredstava podsticaja u 2022. godini poljoprivredna inspekcija je na području grada Bijeljina izvršila ukupno 72 inspekcijske kontrole, a ukupan iznos kontrolisanih sredstva podsticaja u okviru ovih kontrola iznosi 1.240.650,61 KM, potvrđeno je portalu InfoBijeljina.

"Od ukupnog broja izvršenih kontrola u 11 slučajeva utvrđene su nepravilnosti koje su se odnosile na okolnosti da dodijeljena sredstava podsticaja nisu utrošena u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela", rečeno je portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

Kako dodaju, nepravilnosti koje su utvrđene u okviru ovih kontrola odnose se na mjere odobrene za proizvedeno i prodato povrće i za priplodne krmače. 

"Rješenjem inspektora naložen je povrat sredstva podsticaja u ukupnom iznosu od 8.294 KM, te je izdato šest prekršajnih naloga u ukupnoj u vrijednosti od 6.000 KM", kazali su iz Inspektorata RS.

Kontrola korištenja sredstava podsticaja predmet je redovnih godišnjih kontrola poljoprivredne inspekcije.

"U 2022. godini republički i opštinski/gradski poljoprivredni inspektori izvršili su na području cijele Republike Srpske 353 kontrole korištenja sredstava podsticaja u okviru kojih su kontrolisane 922 podsticajne mjere. Ukupan iznos kontrolisanih sredstava podsticaja je 8.842.005,33 KM. Od ukupnog broja izvršenih kontrola 287 je bilo uredno, dok je 66 kontrola bilo neuredno", naveli su iz Inspektorata RS.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 57 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 66.000 KM, te je naložen povrat sredstava podsticaja u ukupnom iznosu od 129.167,79 KM. 

"Obzirom da je proteklih dana stupio na snagu novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, te da ovogodišnji budžet za podsticaje iznosi 180 miliona KM, poljoprivredna inspekcija će u intenzivnim kontrolama na terenu preduzeti sve mjere u cilju sprečavanja zloupotreba", ističu iz Inspektorata RS. 

Kako dodaju, "cilj rada poljoprivredne inspekcije je da svojim aktivnostima obezbijedi snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i čestitim proizvođačima koji ulažu velike napore na unapređenju i povećanju proizvodnje". 

"U narednim danima poljoprivredni proizvođači mogu očekivati intenzivnije inspekcijske kontrole", najavili su iz Inspektorata u izjavi za portal InfoBijeljina.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 5 )