FOTO: infobijeljina.com

Gradska uprava Grada Bijeljina je u toku 2021. godine započela dugogoročnu kampanju ozelenjavanja grada i urbanih područja pod sloganom „Ozelenimo Bijeljinu zajedno“, u okviru strateškog koncepta „Green BijeljINa“, te u idućem mjesecu slijedi podjela sadnica.

U sklopu pomenute kampanje Gradska uprava – Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije će u toku novembra izvršiti raspodjelu različitih sadnica, koje će oplemeniti i ozeleniti javne prostore, koji su predmet poziva na području grada Bijeljina.

Cilj je da ovakav vid ozelenjavanja postane dio prakse kako Gradske uprave tako i samih građana kako bismo svi zajedno učestvovali i doprinosili stvaranju ljepšeg prostora za život svih građana. Na ovaj način zajednički kreiramo ekološki čistiju Bijeljinu.


 
KO MOŽE APLICIRATI NA JAVNI POZIV?
 
1. Zajednice etažnih vlasnika sa područja grada Bijeljina (koje do sada nisu dobijale sadnice od Gradske uprave Bijeljina putem Javnog poziva);
2. Mjesne zajednice sa područja grada Bijeljina;
3. Javne ustanove sa područja grada Bijeljina, koje raspolažu zelenim površinama oko svojih objekata;
 
PROPOZICIJE UČEŠĆA NA JAVNOM POZIVU
 
Prilikom odabira aplikanata za dobijanje sadnica prednost će imati aplikanti, koji i sami kupe određeni broj sadnica (vrste i lokacija kupovine  sadnica je u potpunosti izbor aplikanta i nije uslovljena od strane Gradske uprave Bijeljina). 
Npr. ukoliko aplikant dobije besplatno 10 sadnica od Gradske uprave preporuka je da kupi isti broj sadnica iz sopstvenih izvora, s tim da sadnice koje kupi ne moraju da budu iste kao one koje dobija od Gradske uprave (ovaj uslov nije eliminatoran).
 
Sadnju treba da vrše sami aplikanti (mještani Mjesne zajednice, stanari ZEV-ova odnosno zaposleni ili korisnici u javnim ustanovama kako bi na ovaj način svi dali svoj direktni doprinos  u ozelenjavanju našeg grada) sa preporukom da se uključe i djeca (tamo gdje je to moguće i izvodljivo). Na ovaj način djeca uče kako da daju svoj direktni doprinos u zaštiti životne sredine i kreiranju ekološki zdravijeg društva.

S obzirom na to da je broj sadnica ograničen, odabir aplikanata će se vršiti na osnovu broja stanara (mjesne zajednice/ ZEV-ovi), veličine dvorišta/zelene površine (mjesne zajednice/ ZEV-ovi/javne ustanove) kojom raspolažu kao i na osnovu toga da li zelena površina, koja je predmet sadnje pripada urbanom ili ruralnom području (prednost imaju urbani dijelovi zbog nedostatka zelenila).


 
Prednost u izboru će imati:
ZEV-ovi/mjesne zajednice, koji se nalaze u užem centru grada zbog velikog broja asfaltiranih površina;
ZEV-ovi/mjesne zajednice, koji raspolažu/koriste veću zelenu površinu (zelena površina takođe može da bude u vlasništvu Grada ili nekog drugog pravnog lica ali je data na korištenje ZEV-u ili se nalazi uz ZEV i koristi se aktivno od strane stanara tog ZEV-a);
Javne ustanove, koje se nalaze u užem gradskom jezgru a imaju prostor za sadnju kao i one, koje do sada nisu dobijale sadnice od Gradske uprave  putem Javnog poziva).  
 
KAKO APLICIRATI NA JAVNI POZIV?
 
Putem popunjavanja onlajn prijavnog formulara. Prijavni formular je moguće preuzeti elektronski na zvaničnoj  stranici https://www.gradbijeljina.org/ ili putem linka: https://forms.gle/BRCcVqZepRrUZMAY7
 
Nakon završetka javnog poziva Komisija za odabir će izaći na teren i na osnovu procjene i razgovora sa predstavnicima prijavljenih aplikanata utvrditi rang listu i broj sadnica, koje će biti dodijeljene.
 
Prijave na odgovarajućem prijavnom formularu podnose se najkasnije do 10. novmebra 2024. godine, a dodjela sadnica će biti izvršena krajem novembra 2024. godine.
 
GDJE MOŽETE DOBITI VIŠE INFORMACIJA?
 
Sve dodatne informacije možete dobiti u Odsjeku za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, putem broja telefona 055/233-169 ili na adresu elektronske pošte [email protected].

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )