FOTO: InfoBijeljina

Radijatori u stanovima i ustanovama u Bijeljini danas su hladni.

Razlog za to je što nije nabavljen ugalj za ovu sezonu grijanja.

Јedan od dva ponuđača za nabavku uglja žalio se na izbor dobavljača. Postupak se još nalazi pred Kancelarijom za razmatranje žalbi u Banjaluci, navodi bijeljinska Gradska uprava.

Podsjećamo, Skupština grada u prethodnom periodu gradskoj Toplani, koja trenutno nema ni direktora, po raznim osnovama odobrila je i doznačila skoro dva miliona maraka, ali se pokazalo da i na ovakav način funkcionisanje Gradske toplane nije održivo.

U jeku priprema za grejnu sezonu, ali i na samom njenom početku Gradska toplana u Bijeljini bez direktora, a građani bez grijanja.

Bijeljinci bez grijanja: Radijatori hladni, pljušte optužbe

Podsjećamo, gradonačelnik Bijeljine imenuje rukovodstvo Gradske toplane i upravlja ovim preduzećem kao predstavnik državnog kapitala, tako da je na njemu sva odgovornost za funkcionisanje toplane, smatra predsjednik Skupštne grada.

- Da smo na raznim sjednicama Skupštine grada upozoravali da može doći do ovakve situacije, sistematski se nisu rješavali problemi koje Toplana ima jer četiri godine kasnije kao što smo nagovjestili ponovo dolazimo u probleme i oni se neće riješiti već samo produbljivati - rekao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević.

Bijeljinska gradska uprava ističe da Kancelarija za razmatranje žalbi u Banjaluci od 30. avgusta nije razmotrila žalbu jednog od ponuđača za nabavku uglja za toplanu, zbog čega trpe građani.

Ukoliko u toku sedmice Kancelarija za razmatranje žalbi ne riješi ovu žalbu, gradonačelnik Ljubiša Petrović najavljuje će posjetiti ovu Kancelariju kako bi pokušao riješiti problem.

Zato što nema grijanja trpi i 1400 učenika Osnovne škole "Sveti Sava".

- Vrijeme je još uvijek toplo i za sada nema problema prilikom izvođenja nastavnog procesa ali ja se bojim ukoliko se ovo produži da bi mglo doći do problema. Imate li neko alternativno rješenje? Nažalost nemamo, mi se grijemo na gradsku toplanu - kaže direktor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Bijeljine, Vladimir Vulović.

Građani, korisnici usluga Toplane nezadovoljni ovakvom situacijom.

Problem sa funkcionisanjem Gradske toplane prisutan je godinama. Nuđena su i druga rješenja, toplifikacija geotermalnim vodama i projekat gasifikacije.

Iako su uložena značajna sredstva nijedan projekat nije realizovan iako su i ekološki prihvatljiviji.

- Pitanje je da li Bijeljini treba gradska toplana koja je u užem jezgru grada i na ugalj. Mi imamo ovdje primanu gasovodnu mrežu provedenu, 4 godine se ništa ne radi ni na tom pitnju i treba probati duroročno i sistematsko rješenje jer ovo očigledno ovako više ne ide, Toplana nema dovoljno korisnika da ima redovne prihode, nije ni ekološki ispravna - istakao je Đurđević.

U ovogodišnju sezonu Gradska toplana u Bijeljini ušla je sa minimalnim zalihama uglja iz prethodne koji su očigledno bili dovoljni samo za prvih pet dana od početka sezone grijanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )