FOTO: InfoBijeljina

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović uputio je Skupštini Grada prijedlog odluke kojom se u sektoru trgovine zabranjuje rad nedjeljom, saopšteno je iz Gradske uprave, odakle dodaju da su uvjereni da će i odbornici imati isti pristup ovom pitanju i usvojiti prijedlog ove odluke.

Gradonačelnik je, dadaje se u saopštenju, prijedlog uputio vodeći se principima humanosti, ravnopravnosti građana, očuvanja porodice i porodičnih vrijednosti, potrebom da se spriječi odliv radne snage, kao i odredbama domaćih zakonskih akata i međunarodnih konvencija, ali i inicijativama Sindikata trgovine, ugostiteljstva turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.
 
Iz Gradske uprave podsjećaju da je Zakonom o trgovini propisano da skupština jedinice lokalne samouprave određuje radno vrijeme, raspored dnevnog i sedmičnog radnog vremena prodajnih objekata, radno vrijeme u dane državnih praznika i neradnih dana u kojim je trgovac dužan poslovati itd, a sve u skladu sa interesom i potrebama stanovnika lokalne zajednice, među kojima je i djelotvorno snabdijevanje potrošača robama koje su potrebne u svakodnevnom životu. 

Takođe, kako dodaju, članom 78, stavom 2 Zakona o radu Republike Srpske propisano je da se "sedmični odmor po pravilu koristi nedjeljom".

"Među razlozima za donošenje ove odluke je i činjenica da se zaposleni u trgovini, odnosno trgovinskim objektima susreću sa problemima kao što su male plate i neplaćanje prekovremenog rada. Pri tom treba imati u vidu i činjenicu da u sektoru trgovine većinu zaposlenih čine žene, kao i da rad nedjeljom nije dodatno plaćen", naveli su iz Gradske uprave. 

Kako dodaju, rad neradnim danom, odnosno nedjeljom, ne može se posmatrati samo kao ekonomska kategorija koja se mjeri samo brojem kupaca i ostvarenim profitom, već ima mnogo značajnije društvene, ali i zdravstvene aspekte, jer to treba da bude dan u koji će i zaposleni u trgovinskim objektima moći da provedu sa svojom djecom i porodicom.
 
Pri donošenju ovakve odluke, dodaju, u obzir je uzeta i inicijativa Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske upućena Savezu opština i gradova Republike Srpske je još krajem 2019. godine, kojom je traženo da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči. 

"Imajući to sve u vidu, naročito incijativu granskog sindikata, kao i veliki broj zahtjeva upućenih Gradskoj upravi u vezi sa ukidanjem rada nedjeljom, ali i veliki broj zloupotreba u ovoj oblasti od strane poslodavaca vezanih za korišćenje sedmičnog odmora, Gradska uprava i gradonačelnik Bijeljine smatraju da je potrebno na ovaj način urediti oblast radnog vremena u oblasti trgovine kako bi se, prije svega, zaštitila prava radnika u oblasti trgovine, te omogućilo zadovoljenje kulturnih, društvenih i bilo kojih drugih potreba radnika i njihovih porodica, ali i ublažili razlozi za veliki odliv radne snage", ističu iz Gradske uprave.
 
Sem toga, kako dodaju, ovakvom odlukom će najzad biti primijenjena, već pomenuta, zakonska odredba po kojim se sedmični odmor po pravilu koristi nedjeljom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )