FOTO: InfoBijeljina

Cijene građevinskog materijala veće su u prosjeku za oko 30 odsto. Pojedini proizvodi, poput čelika, čak i do 80 odsto. Sve to dovodi i do poskupljenja građevinskih radova i kvadrata stanova u novogradnji.

Međutim, potražnja za stanovima i pored sve većih cijena ne opada.
 
Poskupljenje građevinskog materijala krenulo je početkom godine prilično stidljivo. Međutim dolaskom proljeća i građevinske sezone cIjene su sve više rasle.
 
- Najveće poskupljenje desilo se u građevinskom željezu, mreže i sav taj dio i do 70%. Dobavljači su poskupili a puno prizvoda je na bazi nafte, kaže za InfoBijeljina Dušan Milanović, direktor građevinskog preduzeća LD.

 
Dodatni udar su i nestašice pojedinih građevinskih materijala. Posljedica značajnog poskupljenja u građevinarstvu jeste dešavanje na svjetskom tržištu.
 
Povećanje cijene građevinskog materijala utiče na poskupljenje svih radova na novim objektima – od onih najmanjih poput moleraja pa do izrade fasada.

 
Sve to utiče na cijenu kvadrata stanova. U Bijeljini kvadrat u novogradnji je već poskupio za 20%. Međutim, potražnja za novim stambenim prostorom ne opada. Кupuju mladi bračni parovi, ljudi iz Srpske koji rade u inostranstvu i oni sa nešto dubljim džepom.
 
- Cijena stanova je oko 1,800 КM. Evo sada imamo zgradu koja nije počela ni da se zida a prodali smo više od polovine stanova, kaže za InfoBijeljina Željko Despotović, vlasnik Agencije za promet nekretnina.

 
Slično je u drugim gradovima Republike Srpske. Velika potražnja ali i visoke cijene stanova najizraženije su u Trebinju, u kojem će graditi više od 50 stambenih jedinica u ovoj građevinskoj sezoni.
 
Iz agencija za prodaju nekretnina kažu da je ono što je u cijeloj priči pozitivno jeste činjenica da su aktuelni povoljni IRB krediti za mlade bračne parove i da RS u odnosu na okruženje nema porez na promet nekretnina.
 
I.B.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )