FOTO: Nezavisne

Modni trendovi diktiraju kako će izgledati unutrašnjost moderno namještenog stana. Pa čak i sitnice, poput parket-lajsni, govore o tome koliko se domaćin potrudio da uredi stambeni prostor.

Do prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da parket nema tanku lajsnu u boji drveta. Međutim, trendovi se mijenjaju, a trenutno su veoma popularne visoke lajsne. Uglavnom se bira bijela boja, zbog boje zida.

Visoke parket-lajsne su nenametljiv enterijerski element koji poboljšava vizuelni utisak o cijelom prostoru. Ove lajsne prave se i od medijapana (mešavine smole i drvenih vlakana). Ali češće se koriste one napravljene od poliuretana, koji je pogodan materijal ne samo zato što dozvoljava farbanje u željenu boju, već zato što se spojevi na sastavu lajsni ne vide.

Na stovarištima i u prodavnicama lajsne se prodaju u komadima dugačkim po dva metra, visine od 10 do 12 centimetara, a debljina im je od 1,2 centimetra, ako želite da pokrijete veći razmak između parketa i zida bez upotrebe vinerice. Ima i onih lajsni koje su debele dva i po centimetra.

Samo lijepljenje lajsni je veoma jednostavno. Sa malo vejštine može ih postaviti i neko ko s parketarskim zanatom nije imao dodira.

Lajsne se postavljaju uza zid, jedna uz drugu. Spojevi na uglovima se sijeku pod uglom od 45 stepeni i potom precizno uklapaju. Lijepak u tubi nanosi se na lajsnu, koja se potom leijpi na zid, uz blagi pritisak. Za spoj između dvije lajsne postavlja se drugačije sredstvo - kristalni lepak, koji ne dopušta da sastavi lajsni pucaju. U slučaju da je zid kriv, na spoju između lajsne i zida će se pojaviti pukotina. Zazori se ispunjavaju akrilom, koji prima boju i neće biti vidan poslije krečenja. Spoj na sastavu lajsni gituje se akrilnim gitom. Nakon što se ovaj sloj osuši, lagano se ošmirgla brusnim papirom.

Dekorativne lajsne se poslije ugradnje farbaju disperzijom ili akrilnom bojom koja dopušta pranje. Uglavnom se koristi bijela periva boja. Bitno je da boja ne sadrži aceton, kako ne bi došlo do oštećenja. Namaz se nanosi prvo četkom po ivicama i uglovima, a kasnije i valjkom, kako bi se boja ravnomjerno nanijela po cijeloj površini.

Poslije postavljanja lajsni, zid se kreči ili se postavljaju tapete. Ukoliko je zid druge boje u odnosu na lajsnu, potrebno je postaviti krep-traku na njihovom sastavu.

Dekorativne lajsne se mogu postaviti i na zaobljene i polukružne zidove. Na stovarištima mogu da se kupe gipke, savitljive visoke poliuretanske lajsne. Ovi modeli su malo skuplji, ali zato rešavaju veliki problem koji se s klasičnim drvenim lajsnama ne može riješiti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )