FOTO: null

Crkva u selu Brodac od vremena svog nastanka pa sve do današnjih dana jedan je od najvećih duhovnih centara ovog dijela Semberije. Ova bogomolja je oduvijek bila centar istorijskih događaja djeleći sudbinu svojih parohijana kako u dobru tako i u zlu.

Ova  bogomolja je oduvijek bila centar istorijskih događaja  djeleći sudbinu svojih parohijana kako u dobru tako i u zlu. U miru služila je za crkvene obrede, molitve i veselja, a u ratnim, nesrećnim  i tužnim vremenima bila  je zbijeg i utočište napaćenim dušama. 

Ovaj hram  je poseban i  po tome što osim sličnih pravoslavnih crkava u Sremskim Karlovcima i Temišvaru, jedina je srpska bogomolja sa dva ista zvonika južno od Save i Dunava.

Sijepi narodni guslar Filip Višnjić opjevao je bogomolju kao "bijelu crkvu" - kako je i danas narod zove.

Ljetopis svjedoči da prvi podaci o crkvi u selu Brodac datiraju iz 1723.godine

Brodačku parohiju čine sela Brodac, Ostojićevo, Dazdarevo, Trnjaci, Međaši, Balatun, Rača i Velino Selo imala je još 1723.godine veliku crkvu-brvnaru, koju su Turci spalili 1788.godine i zabranili da se na tom mjestu više gradi crkva.

Brodačka parohija je 1790.godine  na groblju u selu Brodac izgradila novu, ali znatno manju crkvu.

Na osnovu istorijskih podataka poznato je da je pred tom crkvom knez Ivo organizovao otkup zarobljenih Mačvana iz Dobrića od Kulin–kapetana.U toku Bosanskohercegovačkog ustanka 1876. godine "bijelu crkvu" Turci su spalili, a narod ovog kraja izbjegao je tada u Srbiju preko Drine i Save.Mještani su po povratku obnovili svoje porušene kuće. Tadašnji kotarski predstojnik u Bijeljini Franjo Plentaj, čija se spomen–ploča nalazi iznad crkvenih vrata, okupio je ugledne domaćine iz Brodca i sa njima se dogovorio o izgradnji nove crkve.

Zidanje nove crkve, koja se nalazi u neposrednoj blizini spaljene "bijele brodačke crkve", započeto je 1882. godine i trajalo je dvije godine.

„Novosagrađenu crkvu, posvećenu Svetom arhangelu Mihailu, osveštao je 12. jula 1884. godine mitropolit zvorničko-tuzlanski Dionisije i od tada se svake godine na Petrovdan narodnim zborovima i molitvama obilježava ovaj sveti i veliki događaj.

U Prvom svjetskom ratu austrougarska vojska 1917. godine skinula je zvona sa ove crkve i odnijela ih u Beč da bi se od njih pravila municija. Nova četiri zvona su nabavljena 1927. godine iz iste livnice kao i prva - u Šapranju u Mađarskoj. Brodačka crkva je obnavljana u nekoliko navrata, posljednji put prije četvrt vijeka, ali nikada u potpunosti, a povodom 120. godišnjice postojanja hram Svetog arhangela Mihaila obnovljen je i zablistao punim sjajem.

Pripremila: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )