FOTO: null

BiH je po broju poginulih najgora u regionu, pokazuje istraživanje koje je objavio britanski ,,Telegraf,, a koje domaći stručnjaci opovrgavaju!

Razlog je, kažu, taj što je Svjetska zdravstvena organizacija BiH uvrstila na listu zemalja čiji podaci nisu vjerodostojni, te se, u skladu s tim, uvećavaju za određen procenat.

U konkretnom slučaju riječ je o istraživanju koje je rađeno na principu broja mrtvih na 100.000 stanovnika određene države. U izvještaju BiH kotira kao relativno sigurna, ali i najgora u regiji sa 14,2 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika godišnje. Komšije se nalaze u istoj grupi, pa tako Srbija ima 9,5, Hrvatska 7,9, a Crna Gora 11,8 smrtnih slučajeva.

"Evo, uzmite prošle godine u RS su poginule 132 osobe, a kada to podijelimo sa brojem stanovnika dobije se nešto oko 9,5. Kod njih je taj broj uvećan za oko 70 odsto zato što smo od strane Svjetske zdravstvene organizacije stavljeni na listu zemalja čiji podaci nisu relevantni, te ih treba uvećati", kazao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

On je kazao kako su i zemlje u okruženju na istoj listi, ali da se "komšijski" podaci uvećavaju od 10 pa do najviše 30 odsto.

"Mi smo se već obraćali Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji po ovom pitanju, te zahtijevali da nas skinu s te liste i da uzimaju podatke onakve kakvi jesu. Obraćali smo se i nadležnima na nivou BiH, ali nažalost do sada nismo dobili odgovor ni jednih ni drugih", rekao je Radović i dodao da je, kada je u pitanju FBiH, broj poginulih nešto veći nego u RS, ali da ukupno i dalje ne prelazi 400 godišnje.

S druge strane, Momčilo Novaković, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Parlamentarnoj skupštini BiH, ističe kako se ne bi uopšte čudio da je britanski izvještaj u potpunosti tačan i to iz više razloga.

"Imajući u vidu kvalitet puteva u BiH s jedne strane, i blago rečeno liberalne propise s druge strane, koji se pritom, nažalost, i ne primjenjuju, taj izvještaj je vjerovatno i tačan. Bojim se da u Saobraćajnoj policiji ima dosta korupcije, mnogima se u zavisnosti od statusa gleda kroz prste, mladi voze bijesna auta, imaju očeve, stričeve i prijatelje na funkciji i dok ne nastradaju - za njih zakoni ne vrijede. To je ono zbog čega ja ne bih sumnjao u izvještaj", kazao je Novaković i dodao da je potrebna korjenita promjena da bi se stvari preokrenule nabolje.

O tome da je situacija u saobraćaju daleko od idealne složili su se i Radović i Novaković.

"Kaznene odredbe potpuno su izgubile na značaju. Kod nas ćete sa 0,99 promila alkohola u krvi dobiti kaznu od 50 KM, a ako je platite u roku od sedam dana i to vam prepolove na 25 KM, dok je u okruženju za vožnju pod uticajem alkohola najmanja kazna 70 evra. Kad još vidimo činjenicu da strah od kazne sa 60 odsto utiče na ukupno ponašanje u saobraćaju, vidimo da se nešto mora promijeniti", upozorio je Radović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )