FOTO: null

Bosna i Hercegovina je u proteklih šest godine zaradila više od četiri milijarde prihoda od akciza na duvan i duvanske prerađevine.

Cigarete će nastaviti poskupljivati u narednom periodu, a tokom 2015. godine predviđeno je da fiksna akciza po kutiji cigareta iznosi 1,05 KM, prenosi BN TV .

U skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH svake godine donosi Odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete.

Ključni cilj je usklađivanje oporezivanja akciza na duvanske prerađevine u BiH sa akciznom politikom Evropske unije.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nakon toga donosio je odluke o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete za svaku sljedeću godinu i to na način da je proprcionalna akciza uvijek bila 42 posto maloprodajne cijene cigareta, dok se fiksna akciza svake godine povećavala za 0,15 KM po kutiji.

Kako je saopšteno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 2010. godine BiH je od duvanskih prerađevina zaradila 556 miliona KM, 2011. prihodi su porasli na 716, 3 miliona KM, da bi to povećanje u 2014. godini dostiglo cifru od  757,9 miliona KM.

Prema posljednjim statistikama, 32 odsto građana Bosne i Hercegovine konzumira cigarete.

Kao što je riječ i o svim drugim djelatnostima, pretpostavka je da se većina ostvarenih prihoda ulaže u finansiranje administrativnog aparata BiH koji u prosjeku svake sekunde potroši 275 maraka, odnosno svaki sat vremena skoro milion KM.

U proteklih šest godina BiH je na pušačima zaradila tačno 4,009,100,000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )