FOTO: poslovni.hr

Bosna i Hercegovina po osnovu naknada na odobrena, a ne povučena kreditna sredstva sredstva u posljednjih pet godina platila je 34,8 miliona KM.

Ubjedljivo najviše plaćeno je u 2021. godine i to čak 10,6 miliona KM, dok je godinu ranije plaćeno najmanje i to 4,1 milion KM.
 
U Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine, odgovarajući na jedno od poslanički pitanja navode da se u okviru obaveza koje se plaćaju kreditorima, osim glavnice i kamate, plaćaju i troškovi neangažavanog dijela kreditnih sredstava tj. "commitment fee".
 
"Commitment fee je naknada koja se plaća na neangažovanu kreditnu liniju, odnosno na neangažovani dio kreditnih sredstava i uglavnom je određen kao fiksan procenat koji se obračunava na neangažovani iznos kredita. Zajmoprimac plaća naknadu kao kompenzaciju za držanje sredstava na otvorenoj kreditnoj liniji , odnosno za osiguranje isplate kreditnih sredstava na specifične datume u budućnosti", naveli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )