FOTO: pixabay

Tuzla - Bosna i Hercegovina je tranzit i utočište za ukradene umjetnine i država se mora ozbiljno pozabaviti ovim problemom jer se radi o ozbiljnom kriminalu, rečeno je juče na dvodnevnoj edukaciji “Borba protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama” u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Cilj je da se educiraju policijski i drugi službenici koji su prvi na liniji provjere umjetničkih djela. Na edukaciji učestvuju službenici UIO, SIPA, Granične policije BiH, Interpola BiH, Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te Policije Brčko distrikta.

BiH se koristi kao tranzitna zemlja za krijumčarenje umjetnina, a to je kriminal treći u svijetu, poslije krijumčarenja droge i oružja. Umjetnička djela višemilionske vrijednosti meta su krađa, krijumčarenja i ilegalne trgovine kojom počinioci tih djela ostvaruju značajnu korist i prodaju ih bogatim kupcima na Zapadu. Ta krivična djela spadaju u privredni organizovani kriminalitet.

“Mi to policijskim žargonom kažemo 'sa ino-elementom' jer, s obzirom na vrijednost umjetničkih djela, ona zahtijevaju poseban režim zaštite, što znači - da biste došli u posjed jednog takvog djela, morate imati dobru izverziranu grupu. Drugo, ta djela se nikada ne prodaju tamo gdje su ukradena, već moraju preći više granica”, pojasnio je Saša Govedarica iz Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH. Govedarica je naglasio da će ova agencija dati certifikate polaznicima koji dalje znanje moraju prenositi kolegama, a Agencija će nastaviti obučavati entitetske i kantonalne službe.

Iz OEBS-a su kazali da ova organizacija pomaže da se institucije u našoj zemlji povežu, prepoznaju ova krivična djela, te procesuiraju odgovorne.

“Profit od krijumčarenja koristi se u svim vrstama organizovanog kriminala, terorizma, korupcije i sve zemlje članice OEBS-a su prepoznale ovo pitanje kao jedan od prioriteta i mi se namjeravamo, u narednom periodu, ozbiljno baviti ovim”, rekla je Selma Zeković iz OEBS-a.

U registru ukradenih umjetnina Centra protiv krijumčarenja umjetninama navedeno je 180 nestalih umjetnina iz naše zemlje. Baza podataka je izrađena na osnovu prijava podnesenih nadležnim policijskim službama od strane privatnih kolekcionara, muzeja i galerija u BiH.

“Registar smo proširili podacima o 72 eksponata iz istočne Bosne, a jedan dio eksponata iz Galerije je pronađen i vraćen. Identifikovano je još jedno djelo Safeta Zeca, koje spada u nacionalno dobro BiH, pa se pregovara da se to vrati. Takođe, djela iz privatne kolekcije Mulavdić nalaze se na teritoriji Srbije i zna se kod kog su vlasnika i za njima traga INTERPOL. Dakle, ima pomaka”, kazao je Dženan Jusufović, direktor Centra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )