FOTO: Alo.rs

Nakon što su Francuska, Holandija i Danska uprkos preporukama Evropske komisije poručile da nisu za proširenje Evropske unije suprotstavljajući se započinjanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, jasno je da je evropski put BiH potpuno neizvjestan.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić ocijenio je juče da će BiH završiti u ćorsokaku i slijepoj ulici koja ne vodi nikud, a posebno ne na evropski put, ukoliko konačno ne bude formirana vlast i ako se ne počne sama baviti svojom sudbinom.

Špirić je ocijenio da ni u Sjevernoj Makedoniji, ni u Albaniji problem nije bio ni Godišnji nacionalni plan za NATO, ni upitnik Evropske komisije, ni Reformska agenda, ali da im je ipak spuštena rampa EU.

- Kakva je to poruka nama u BiH? To nam jasno govori da se okrenemo jedni drugima, poštovanju vlastitih dogovora i političkih sporazuma, a posebno izborne volje glasača o čijoj se sudbini i odlučuje - rekao je Špirić.

On kaže da je zato jedini način da se spasi BiH da se u utorak, 20. avgusta, na sjednici Predsjedništva BiH dobije kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara i da se krenu rješavati životna pitanja svih u BiH.

- Ukoliko i ovu šansu ispustimo ostaćemo taoci jalovih političkih ambicija i propalih kvazidiplomatskih ofanziva na šta sve vrijeme upozoravaju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i SNSD - poručio je Špirić koji je i član Kolegija Doma naroda BiH.

Profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Željko Budimir objašnjava da postoji razlika o pitanju daljeg proširenja EU između, s jedne strane velikih članica poput Njemačke i Francuske i s druge strane birokratije u Briselu.

- Zemlje kandidati u prvoj fazi su morali da ispune pune uslove, u drugoj fazi su već mogle proći sa mnogo manje usvojenih ekonomskih i drugih standarda, a u trećoj fazi više nije bilo potrebno ništa. Zbog toga je proširenje i stalo, jer velike zemlje ne žele više da prihvataju male zemlje dok ne ispune sve uslove, dok birokrate iz Brisela moraju da govore o potrebi daljeg proširenja, jer im je to posao - kaže Budimir.

Što se tiče uslova za priključenje NATO-u, on kaže da je dosadašnja praksa bila da je sve ono što je bilo uslov za NATO predstavljalo prolog za ono što je kasnije išlo prema EU.

- Mislim da će evropska birokratija insistirati na tome da se sva ta pitanja u vezi sa NATO rješavaju u paketu sa pitanjima integracija u EU i da neće prestati pritisci u vezi sa tim pitanjem. U svakom slučaju, vrijeme je da političari u BiH preuzmu odgovornost, a naročito političko Sarajevo koje ne može da funkcioniše bez mentorstva, a koje mu u stvari služi samo za pritiske na druge - kaže Budimir.

Deset godina
Politikolog iz Banjaluke Radomir Nešković kaže da kada bi EU sada odobrili ulazak BiH, za okončanje tog procesa treba najmanje deset godina.

- Nažalost, mi u procesu evropskih integracija zaostajemo čak i za Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali proširenje je zaustavljeno zato što Evropa zbog “bregzita” mora da se pozabavi sama sobom i da se restrukturiše. Znači, prvo mora da se vidi hoće li Britanija izaći iz EU sa ugovorom ili bez njega, pa Evropa mora da posloži kockice i onda će se, dakle možda tek dogodine, otvoriti pregovarački procesi. U BiH su blokirani svi procesi, pa i evropske integracije, ali odgovornost za to ne treba tražiti u Banjaluci - kaže Nešković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )