FOTO: null

BiH sprema odgovore na upitnik iz Brisela. Iako će Savjet za opšte poslove EU, u utorak odlučivati o prihvatanju aplikacije za članstvo BiH, u Direkciji za evropske integracije BiH spremaju odgovore na pitanja iz evropskog upitnika.

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak optimističan je kada je u pitanju aplikacija i očekuje, kaže, uskoro da BiH stigne upitnik od pet hiljada pitanja.

“Taj period koji dolazi kada upitnik stigne je vjerovatno najintezivniji i najkonkretniji i najzahtjevniji period do sada u procesu evropskih integracija “, kaže Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

I dok BiH žešće lobira kako bi aplikacija bila prihvaćena u Direkciji za evropske integracije BiH već prepisuju odgovore od Srbije i Hrvatske.

Za sada imaju odgovore na dvije hiljade pitanja za koja pretpostavljaju da će stići i na adresu BiH. Ipak, komšije nisu imali slučaj kao što Sejdić-Finci koji će se sigurno naći u upitniku.

“ Kad spominjete pitanje provođenje Sejdić-Finci poznato je to vlastima i institucijama BiH odavno kao obaveza i mi u Direkciji kao stručnog tijela Savjeta ministara smo optimisti da će dogovor o presudi u dogledno vrijeme biti postignut“, rekla je Mirela Ćosić, kabinet direktora Direkcije za evropske integracije.

Prema iskustvima iz regiona, rok na odgovor na upitnika je od dva do četiri mjeseca. U Direkciji tvrde da bi BiH mogla poslati sve odgovore do početka 2017.godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )