FOTO: Blic

Bosna i Hercegovina se sprema da potpiše sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kako je potvrđeno portalu InfoBijeljina, nacrt ovog sporazuma već je spreman, a potrebno je da ga potpišu obje strane.

U nacrtu se ističe da bi sporazum trebao biti potpisan „vjerujući u snažne odnose između dvije strane i nastojeći da olakšaju kretanje državljana koji posjeduju vozačke dozvole izdate od strane nadležnih organa obje države tokom posjete ili boravka na teritoriji druge strane“.

"Za one državljane koji dolaze u svrhu boravka, svaka strana će podnosioca zahtjeva za zamjenu vozačke dozvole koju je izdala druga strana osloboditi od obaveze polaganja teoretskih i praktičnih testova", navodi se u nacrtu sporazuma o međusobnom priznavanju dozvola. 

To se odnosi za kategoriju „B“, dok je za ostale kategorije i potkategorije obavezno  polaganje teoretskih i praktičnih testova.
 
Podsjetimo, dok se BiH priprema da potpiše ovaj sporazum, naši vozači ne mogu zamijeniti svoje dozvole u brojnim evropskim zemljama.
 
Prema ranijim informacijama, u čak 17 zemalja članica Evropske unije nisu priznate vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine.
Recimo, Italija čak sedam godina odbija da prizna bh. vozačke dozvole, što pravi ogromne probleme bh. vozačima.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )