FOTO: InfoBijeljina

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 24. marta nije prihvatio zahtjev da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, a po osnovu tog nameta, kako saznaje InfoBijeljina, BiH je prošle godine od vozača uzela ogromne cifre.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je, kako nam je rečeno, u 2021. godine prikupila prihode po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u ukupnom iznosu od  531 milion KM .

Kako nam je potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, po litri goriva koje se proda na tržištu u BiH trenutno se plaća akciza, te dvije putarine.

Ukupan iznos prikupljene putarine za održavanje puteva (0,15 KM po litri derivata), od 2006. do 31. decembra prošle godine godine je, kako je potvrđeno našem portalu, 3,2 milijarde KM.

"Ukupan iznos prikupljene putarine za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju ostalih puteva (0,25 KM po litri derivata), u periodu od 2009. do 31. decembra 2021. godine je dvije milijarde i 647 miliona KM", rečeno je portalu InfoBijeljina iz UIO BiH.

Pored putarina, po litri goriva koje se proda na tržištu u BiH plaća se i akciza, čiji iznos zavisi od vrste derivata. 

"Po ovom osnovu od 2006. do 31. decembra 2021. godine je ukupno prikupljeno 7 milijardi i 386 miliona KM", rečeno nam je iz UIO BiH.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )