FOTO: null

Bosna i Hercegovina preko Interpola traga za ratnim zločincima, teroristima, ubicama... Na poternicama je i sedam žena kojima se stavljaju na dušu otmice, krijumčarenje...

Preko Interpolovih međunarodnih poternica Bosna i Hercegovina traga za 121 osobom, a na spisku su teroristi, ratni zločinci, dileri droge, ubice, silovatelji...

Interpol je nedavno objavio i šest novih "crvenih" poternica na zahtev BiH, a reč je o osobama koje se sumnjiče za terorizam i ilegalno priključivanje ekstremističkim grupama, uglavnom Islamskoj državi.

Tako je raspisana poternica za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca.

Na šestoj poternici je državljanin Saudijske Arabije Ahmed Zuhairi (50), koji je osuđen za teroristički napad u Mostaru, a ima papire BiH.

Keserović, za kojim je Interpol raspisao poternicu, nedavno je osvanuo i u video-klipu u kojem poziva na terorističke napade po SAD.

Što se tiče ukupnog broja osoba za kojima BiH traga preko Interpola, on nije dostupan javnosti. Iako je samo reč o podatku o broju raspisanih poternica, u kancelariji Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu da otkriju koliko ima poternica koje nisu javno objavljene, preneo je Birn.

Kada se govori o krivičnim delima najviše odbeglih je u vezi sa ratnim zločinima. Za to su raspisane poternice za 31 osumnjičenim, optuženim ili osuđenim za ova dela.Zbog pljački i krađa traga se za 20 osoba, zbog trgovine drogom za 19, a 16 poternica raspisano je zbog ubistva ili pokušaja ubistva.

Na poternicama Interpola je i sedam žena koje imaju pasoše BiH. Među njima su Jasminka Mendeš (50) iz Banjaluke, koju Hrvatska potražuje zbog privrednog kriminala. Hrvatska traži i Azru Bailo (60) iz Travnika zbog krijumčarenja ljudi. Zbog zloupotrebe droga Slovenija potražuje Milijanu Jović (32) iz Doboja.

Belorusija je raspisala potragu za Katjarinom Jelisejenkovom (36) zbog davanja mita, a prema službenoj stranici Interpola ona osim državljanstva beloruskog ima i državljanstvo BiH. Selma Pecikoza (29) iz Sarajeva traži se zbog krađe, a Slađana Rebo (38) zbog otmice svog deteta. Na listi je i članica bande "Pink Panter" Bojana Mitić (34) iz Niša, za kojom tragaju Ujedinjeni Arapski Emirati, a za koju se navodi da ima dvojno državljanstvo Srbije i BiH.

IZRUČENjA

Međunarodna poternica raspisuje se kada se utvrdi da je tražena osoba napustila BiH. Ukoliko bude pronađena u drugoj zemlji, preko Ministarstva pravde BiH dostavlja se ekstradiciona dokumentacija. Po odobrenju ekstradicije, dogovara se način izručenja odbegle osobe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )