FOTO: null

Evropska unija će od početka sledeće godine carine plaćati samo na deo uvoza mleka i mlečnih proizvoda, kobasica i vina, dok će carine biti potpuno ukinute na sve ostale proizvode koje članice EU uvoze u BiH.

U pregovorima o prilagođavanju Sprorazuma o stabilizaciji i pridriživanju BiH sa Evropskom unijom dogovoreno je da će u BiH bez carine da se uvozi 40 odsto odobrenih količina mleka i mlečnih proizvoda.

- Iz EU se može uvesti 13.580 tona mleka i prerađevina, što znači da se carina neće plaćati na 5.432 tone. Od 2018. količina bez carina se podiže na 9.506 tona dok će od 2019. godine biti dozvoljen potpuni bescarinski uvoz – objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje je imalo predstavnika u pregovorima.

Za uvoz kobasica i sličnih prerađevina, ali i vina, carina će se samo sledeće godine plaćati, i to na 50 odsto uvezenih količina, dok će od 2018. godine biti potpuno ukinuta.

- Za kobasice je kvota 3.385 tona, što znači da će bez carina sledeće godine biti uvezene 1.692 tone. Ako se uzme da je prosečna vrednost kobasica oko osam KM, to znači da je uvoz vredan 27 miliona KM. Samo po tom osnovu će BiH ukidanjem carina na godišnjem nivou gubiti oko 2,7 miliona KM, a na mleku će da izgubi i pet, šest puta više – izračunali su u Ministarstvu.

S druge strane, BiH nije dobro prošla u pregovorima za povećanje bescarinskog izvoza naših proizvoda u EU. Od proizvoda životinjskog porekla, osim mleka, u EU možemo da izvozimo samo ribu i med.

- Zbog toga smo tražili da se bescarinska kvota za pastrmku sa sadašnjih 60 poveća na 5.000 tona, jer imamo ogroman kapacitet. Međutim, odobreno nam je svega 500 tona. Kvota za šarana nam je sa 130 povećana na 140 tona, a tražili smo 1.000 tona, dok smo za inćune dobili 70 od traženih 2.000 tona. Vino je povećao sa 16.000 na 40.000 hektolitara, a tražili smo 43.000 – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika RS Stojan Marinković naglašava da se nada da će Predsedništvo BiH uvažiti apele poljoprivrednika i odbiti ovakav predlog.

- Ako se ovo primeni, čeka potpuna propast. Nismo pripremljeni za proizovde iz EU, koji će, ukidanjem carina i potpomognuti ogromnim subvencijama, biti još jeftiniji i uništiti domaću proizvodnju – naglasio je Marinković.

Predstavnici BiH nisu uspeli da se dogovore oko kvote za bescarinski izvoz šećera. Tražili su povećanje sa sadašnjih 12.000 tona na 16.000, ali im je predloženo mekasimalno 14.000 tona. Ova stavka nije dogovorena jer je delegacija BiH ostala pri stavu da treba povećati na 16.000 tona.

Ivanić čeka mišljenje Vlade RS

Izveštaj o prilagođavanju SSP-a trebalo bi da bude usvojen na sednici Predsedništva BiH, koja je zakazana za ponedeljak.

Međutim, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić zatražio je pre usvajanja mišljenje Vlade RS o ovom dokumentu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije se već izjasnilo da su pregovori neprihvatljivi i pogubni sa BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović takođe je naglasio da nije zadovoljan rezultatima pregovora i „da smo mogli mnogo bolje proći“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )