FOTO: InfoBijeljina.com

SARAJEVO - Krajnje je vrijeme da nadležne institucije, a prije svega Ministarstvo bezbjednosti, pokrenu proceduru potpisivanja sporazuma o readmisiji sa Avganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom, jer bi u suprotnom BiH mogla trajno ostati zarobljena kao zemlja koja je krajnja adresa migranata iz navedenih zemalja.

Smatra ovo poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul, koji je u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu da Savjet ministara BiH po hitnom postupku pokrene sve neophodne aktivnosti na potpisivanju ovih sporazuma.
 
- Pitanje migranata je jedno od najozbiljnijih političkih, bezbjednosnih i humanitarnih pitanja. Jedan od važnih koraka sigurno predstavlja i potpisivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama iz kojih oni dolaze - naveo je Kožul u svom dopisu, te istakao da je ovaj proces neophodno što prije otvoriti zbog složenosti procedura i neophodnih diplomatskih aktivnosti.  
 
Da je stanje više nego kritično, upozorili su prije par dana iz Sindikata policije FBiH, naglašavajući da građani i policija svakodnevno trpe posljedice pogrešnih odluka i nedostatka planskih rješenja, a zbog čega bi, kako su upozorili, BiH mogla biti “dovedena u situaciju da broji ljudske žrtve”.
 
Sve češći su slučajevi ubistava, masovnih tučnjava, napada na domicilno stanovništvo i narušavanja javnog reda i mira. Policijske agencije su u svojim izvještajima potvrdile da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili, a ono što je posebno interesantno jeste da većina počinjenih krivičnih djela u posljednje vrijeme ima veze sa narkoticima.
 
Svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom iznio je i zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Dževad Poturak, navodeći da migranti posljednjih mjeseci uništavaju Krajinu, ali i ostale krajeve, te izrazivši bojazan da bi s ljepšim vremenom mogao krenuti novi migrantski talas, koji bi doveo do toga da u BiH bude više od 30.000 migranata.
 
Podsjećanja radi, Dom naroda Parlamenta BiH 20. februara nije usvojio prijedlog da se po hitnom i skraćenom postupku usvoje izmjene i dopune Zakona o strancima, a koje su trebalo da prošire “spisak” krivičnih dijela zbog kojih se može izreći mjera deportacije migranata iz zemlje. 
 
Predložene izmjene i dopune trebalo je da preventivno djeluju i da postignu učinak odvraćanja migranata od činjenja raznih krivičnih dijela koja imaju obilježja nasilja i narušavanja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u BiH. Nažalost, ovaj dokument je vraćen u redovnu proceduru.
 
Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin smatra da ovo pitanje svakim danom postaje sve složenije i kompleksnije.
 
- Potpisivanje ovih sporazuma je trenutno možda jedino rješenje, ali ostaje nejasno kako bi se utvrđivao identitet tih osoba, jer većina migranata nema nikakve dokumente - dodao je Župljanin.
 
Krijumčarenje
 
Policijske snage iz Turske su krajem prošle godine u saradnji sa pripadnicima SIPA realizovale operativnu akciju u 17 pokrajina, u okviru koje je lišeno slobode 96 lica koja se dovode u vezu sa krijumčarenjem migranata, na relaciji Turska - BiH - zemlje EU. Tokom istrage utvrđeno je da su lica lišena slobode učestvovala u krijumčarenju više od 750 migranata.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )