FOTO: SRNA

Otvaranjem pregovora o sporazumu sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) BiH i Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara danas su ispunili još jednu od obaveza na evropskom putu.

Uz predstavnike tima BiH za pregovore o sporazumu o saradnji sa Fronteksom, sastanku kojim je ozvaničen početak ovog procesa, prisustvovali su ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi.
 
Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa Evropolom, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski bezbjednosni prostor.
 
"Danas ćemo početi proces koji neće za BiH značiti saradnju sa jednom evropskom institucijom nego potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne evropske bezbjednosti. Želim posebno istaći da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prvenstveno od organizovanog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH, te povećanje bezbjednosti za građane BiH", rekao je Nešić, prenosi Srna.
 
Prema njegovim riječima, Fronteks će u tom smislu dodati novu dimenziju, ojačati granice BiH i njihovu nepropustljivost za bezbjednosne prijetnje i organizovani kriminal u ovo dinamično vrijeme migracija kao ozbiljnog izvora rizika svih vrsta.
 
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara dodao je da je Frontex potvrda da je BiH komplikovana zemlja samo onda kada treba izgovor da se nešto ne uradi, a da je i te kako funkcionalna i moguća u svojim ustavnim okvirima i okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma kada se žele stvari pomjeriti naprijed.
 
Nešić je pregovaračkim timovima poželio da efikasno privedu kraju i ovaj posao, čime bi BiH prestala da bude jedina zemlja Balkana koja nema saradnju sa Frontexom.
 
Onidi je podsjetio da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne saradnje sa Evropolom, a da sada slijede pregovori i o saradnji sa Fontexom.
 
Onidi je naglasio da je u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica.
 
Novinarima se obratio i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler koji je istakao da je otvaranjem pregovora o zaključivanju sporazuma sa Fronteksom BiH ispunila jedan od uslova koje je pred nju postavila EU.
 
On je izrazio nadu da će narednih dana BiH usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca čime bi izbjegla stavljanje na "sivu listu" Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival).
 
Tim BiH za pregovore o sporazumu o saradnji sa Frontexom predvodi direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )