FOTO: null

Tuzla - Trijumfom protiv Švedske sa 74:71 košarkaška reprezentacija BiH ostala je u trci za plasman na Evropsko prvenstvo iduće godine.

Izabranici selektora Damira Mulaomerovića uspjeli su da se oporave od debakla protiv Rusije i dođu do trijumfa u drugom kolu kvalifikacija.

- Zadovoljan sam pobjedom. Sigurno da smo razbili nervozu koju smo imali. Sada imamo sedam dana da se pripremimo za Rusiju i meč koji će biti sličan ovome. Pobjeda protiv Švedske dala nam je život, jer da smo izgubili, drastično bismo smanjili šanse za odlazak na Evrobasket. Sa tri pobjede prolazimo kao jedna od najboljih drugoplasiranih selekcija. Zato je ovaj meč bio psihološki izuzetno težak - rekao je Mulaomerović.

Sljedeću utakmicu BiH će igrati na svom parketu protiv Rusije 10. septembra, dok će četiri dana kasnije gostovati u Švedskoj.

- Obje utakmice su bitne. U nekim kombinacijama možemo proći i sa dvije pobjede. Međutim, ako protiv Rusije odigramo kao što smo igrali prvo poluvrijeme, te popravimo negativne stvari iz nastavka, zajedno sa Mirzom Teletovićem imamo snage da pobijedimo. Ako i ne pobijedimo, ostaje nam meč sa Šveđanima. Ne zaboravite da je i Island prošao sa dvije pobjede - naglasio je Mulaomerović.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Jusuf Nurkić i Džanan Musa sa dabl-dabl učinkom. Obojica su ubacila po 19 poena, Nurkić je imao 15 skokova, a Musa 11. Plasman na EP izboriće sedam prvoplasiranih ekipa iz sedam grupa te četiri najbolje drugoplasirane selekcije.

Rezultati

Grupa A: Kipar - Island 64:75, Švajcarska - Belgija 72:83. Grupa B: Austrija - Njemačka 59:61, Danska - Holandija 72:90. Grupa C: BiH - Švedska 74:71. Grupa D: Bjelorusija - Poljska 79:97, Estonija - Portugalija 68:76. Grupa E: Bugarska - Slovenija 78:83, Kosovo - Ukrajina 63:70. Grupa F: Albanija - Crna Gora 73:113, Slovačka - Gruzija 63:94. Grupa G: Mađarska - Luksemburg 89:64, Velika Britanija - Makedonija 96:79.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )