FOTO: null

Savjet ministara BiH nije odobrio isplatu 150.000 dolara potrebnih za troškove arbitraže između Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik i slovenačkog ,,Elektrogospodarstva - razvoj in inžiniring,, u sporu teškom skoro tri milijarde maraka s kamatama, iak

Umjesto toga, institucije BiH prebacile su lopticu odgovornosti na RS i RiTE Ugljevik, tako da je probijen rok za uplatu ovih sredstava, čime se dovodi u pitanje početak spora i ističe se neozbiljnost institucija u BiH, imajući u vidu visinu odštetnog zahtjeva.

Institucije BiH takav potez pravdaju činjenicom da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Pravobranilaštvo BiH nisu tražili ta sredstva prilikom izrade budžeta institucija BiH za ovu godinu, jer su navodno smatrali da će ih osigurati Vlada RS i njena preduzeća, kao direktno zainteresovana strana. Iz tog razloga, Savjet ministara BiH odlučio je da ukoliko Vlada RS smatra da ova sredstva treba da realizuje Ministarstvo finansija i trezora BiH, to ministarstvo može izvršiti transakciju s tim što je potrebno da prethodno Vlada RS doznači ta sredstva na jedinstveni račun trezora institucija BiH za te namjene.

Mlađan Mandić, zamjenik pravobranioca BiH, rekao je da je 6. septembar ove godine bio rok za uplatu ovih sredstava, ali i da je od Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova iz Vašingtona prethodno zatraženo da raniji rok za uplatu, 6. avgust, bude prolongiran za mjesec dana, što im je i dozvoljeno. Mandić je kazao da će, ukoliko Savjet ministara BiH ne uplati ovaj avans, Slovenija kao tužilac morati da uplati svih 300.000 dolara troškova arbitraže za ovu godinu.

"Nije to ništa opasno, jer po pravilima arbitraže, onaj koji tuži može da uplati cijelu sumu, a poslije zavisno od uspjeha arbitraže da se nadoknadi ili ne nadoknadi", pojasnio je Mandić.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je u ovom sporu pasivna strana BiH, a ne RS, i da u tom smislu interese BiH zastupa Pravobranilaštvo BiH, te da je na njima da odreaguju na određene obaveze u ovom sporu.

"Nesporno je da je dio u arbitražnom sporu i na RiTE Ugljevik, ali prije toga pasivna strana - ona koja u ovom smislu treba da reaguje je i BiH, i očekujemo i njihovu reakciju i vidjećemo kakav će dalji ishod biti", rekao je on i naglasio da je RiTE Ugljevik spreman da izvrši svoju ulogu u sporu.

Inače, arbitraža u ovom sporu, u kojem Slovenci traže odštetu od BiH zbog prijeratnih ulaganja u TE Ugljevik, počeće 30. oktobra ove godine u Hagu. Slovenačka i bh. strana dogovorile su se u vezi s izborom trećeg arbitra u ovom postupku, Kristofera Grinvuda iz Velike Britanije, koji će ujedno biti i predsjedavajući arbitražnog vijeća. Za arbitra u ime BiH predložena je Maja Stanivuković, profesor iz Srbije, a sa slovenačke strane Jan Paulson iz SAD. Podsjećamo da su Slovenci još polovinom juna prošle godine podnijeli tužbu protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova u Vašingtonu. Odštetni zahtjev iznosi 750 miliona evra, a ukoliko BiH izgubi spor, on bi sa svim kamatama iznosio čak tri milijarde maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )