FOTO: al jazeera balkans

Prema podacima američkog intituta “Džon Hopkins” Bosna i Hercegovina je na neslavnom devetom mjestu u svijetu po broju preminulih od korona virusa na 100.000 stanovnika.

Naime, u BiH je od korona virusa do sada oboljela 144.831, a preminule 5.584 osobe.
 
Do sada je u BiH na 100.000 stanovnika preminulo 167 osoba, što je 3,9 odsto.
 
Prema podacima Instituta, BiH je ubjedljivo najlošija prema pokazateljima smrtnosti među oboljelima u regionu.
 
Kod susjednih država taj postotak je daleko manji. Hrvatska ima postotak smrtnosti među oboljelima na nivou od 2,26 odsto i on je čak smanjen u odnosu na prošlu sedmicu. Slovenija još manje tek 1,96 odsto i to je smanjenje u odnosu na prošlosedmičnih 1,99 odsto. Crna Gora ne može se pohvaliti smanjenjem postotka kao ni BiH, a trenutno su na 1,36, dok su prošle sedmice bili na 1,35 odsto. Srbija je ponovo apsolutni lider u regionu sa 0,91 odsto i zabilježili su smanjenje ovog postotka sa 0,93 odsto.
 
Ali to i ne iznenađuje uzimaju u obzir koliko je truda uloženo u nabavku potrebne medicinske opreme, lijekova protiv korona virusa i vakcina.
 
Od BiH bolje stoji i Sjeverna Makedonija sa 2,95 (2,98 odsto prošle sedmice), ali i Albanija 1,75 odsto.
 
Prema ovim podacima može se zaključiti da BiH najveći problem ima u zdravstvenoj zaštiti, jer BiH jedina u regionu nije nabavila vakcine za svoje građane, a ljekari su već ranije upozorili da nemaju pristup lijekovima koji se u svijetu koriste za liječenje oboljelih, piše Avaz.
 
Na smrtnost utiče i kašnjenje sa nabavkom vakcina protiv korona virusa. Podsjećamo sinoć je Vlada FBiH jednoglasno donijela odluku o nabavci 500.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )