FOTO: shutterstock

Danas je objavljen izvještaj Ekonomske slobode svijeta, prema kojem Hong Kong i Singapur i ove godine drže vodeće mjesto. Bosna i Hercegovina dijeli 92. mjesto sa Marokom.

Među vodećih deset zemalja, tu su Novi Zeland, Švajcarska, Sjedinjene Američke Države, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauritanija. Najgore ocijenjene zemlje su: Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na kraju Venecuela.

Neke od despotskih zemalja poput Sjeverne Koreje i Kube, nisu predmet izvještaja, shodno nedostatku podataka.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa Marokom dijeli 92. mjesto, od ukupno 162 zemlje i teritorije svijeta koje su obuhvaćene ovogodišnjim izvještajem Ekonomske slobode svijeta, a koji je objavljen od strane kanadskog Fraser instituta.

Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, međutim tada je dijelila istu sa Liberijom, saopšteno je iz udruženja Multi.

“Bosna i Hercegovina ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima. Dok su Hrvatska i Srbija unaprijedile vlastite ekonomske slobode u odnosu na 2010. godinu, stanje u Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjeno. Osnovni nedostaci po pitanju ekonomskih sloboda, odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regiona. Međutim, Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti ima najgore ocjene u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Shodno navedenom, javljaju se negativni uticaji na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti”, objašnjava Tanja Porčnik, viša saradnica Fraser Instituta.

Bosna i Hercegovina ima sljedeće ocjene u ključnim komponentama ekonomskih sloboda:

Veličina države: 5.63 (u odnosu na 5.73 od prošle godine) Pravni sistem i vlasnička prava: 4.19 (u odnosu na 4.13) Pristup čvrstoj valuti: 8.31 (u odnosu na 8.32) Sloboda međunarodne trgovine: 7.84 (u odnosu na 7.78) Regulacija kredita, rada i biznisa: 7.50 (u odnosu na 7.41).

“Bosna i Hercegovina najgore ocjene ostvaruje u oblasti vladavine prava, veličine države i regulacija. Upravo su navedene oblast bile fokusom, sada vidimo, neuspješne Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti, ali sa većom stopom realizacije konkretnih mjera za unapređenje stanja. U tom kontekstu, moram navesti da udruženje ‘Multi’ dovodi stručnjake iz Fraser Instituta, a kako bi 28-og novembra ove godine u Sarajevu razgovarali sa političkim zvaničnicima i predstavnicima ekonomske struke. Cilj nam je da barem za par mjesta poboljšamo poziciju naše zemlje u okviru ovog izvještaja”, navodi Admir Čavalić, direktor udruženja Multi iz Tuzle.

Shodno rezultatima istraživanja koja su objavljena u nekim od vodećih naučnih časopisa svijeta, ljudi koji žive u zemljama sa većim stepenom ekonomskih sloboda, uživaju u većem prosperitetu, političkim i ličnim slobodama, te žive duže.

Tako prvi kvartil kojeg čine zemlje sa najvećim ekonomskim slobodama, ima u prosjeku BDP po glavi stanovnika od 36.770 dolara. Komparacije radi, zadnji kvartil ima BDP po glavi stanovnika od 6.140 dolara.

Slično tome, ekonomske slobode smanjuju siromaštvo. Prvi kvartil zemalja ima samo 1,8% populacije u apsolutnom siromaštvu (1.9 dolara dnevno), dok zadnji kvartil, u prosjeku ima 27.2% apsolutno siromašnih. Slični odnosi vrijede za broj mrtvorođene djece, prosječan životni vijek i druge indikatore kvaliteta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )