FOTO: null

Maćehinski odnos koji Ministarstvo civilnih poslova BiH ima prema ustanovama kulture u RS, dodjeljujući im iz budžeta samo mrvice, dok u Sarajevu ostaju milioni, mora biti promijenjen jer se na perfidan način pokušavaju ugušiti institucije kulture u Srpsk

U toj ocjeni saglasni su predstavnici najznačajnijih institucija kulture u RS nakon što je Ministarstvo civilnih poslova još jednom poseglo za dobro oprobanim scenarijem da novac i šakom i kapom dijeli uglavnom sarajevskim ustanovama, a da u RS završi tek sića. "Glas Srpske" je nedavno objavio da će na prijedlog Ministarstva civilnih poslova ustanovama kulture ove godine biti dodijeljen 1,21 milion maraka, a od tog iznosa za one sa sjedištem u RS predviđeno je samo 177.000 KM. Ovaj nesrazmjer u raspodjeli novca iz budžeta institucija BiH, koji ravnopravno pune i poreski obveznici iz RS, nastavak je dugogodišnjeg favorizovanja ustanova čije je sjedište u Sarajevu. Dokaz za to je da će pola ovogodišnje sume namijenjene za kulturu, otići u ruke tri ustanove u Sarajevu, a sam Zemaljski muzej dobiće čak 450.000 KM.

Prvi ljudi ustanova kulture u RS rezignirani su ovakvim stavom prema Srpskoj ističući da im je i do sada stizao tek deseti dio novca, dok je glavnina odlazila na adrese u Sarajevu. Direktor Muzeja RS Nada Puvačić kaže da bezuspješno ukazuju na to da Ministarstvo civilnih poslova BiH u raspodjeli novca potpuno diskriminiše institucije kulture u RS.

- Dešavalo se da  institucije kulture u Sarajevu dobiju po 500.000  maraka i više, a Muzej RS 50.000 KM. To je maćehinski odnos. Već smo se umorili od pokušaja da dobijemo isti tretman. Govorim na svim sastancima da je novac u Sarajevu naš novac, jer budžet pune i naši poreski obveznici i da moramo uticati na tu raspodjelu, ali evo to je nemoguće - kaže Puvačićeva.

Direktor Muzeja Hercegovina Veseljka Salatić rekla je da su u proteke tri godine dobili svega 40.000 maraka.

- Tek smo počeli dobijati sredstva 2014. godine kada nam je za projekat vrijedan 60.000, dato 15.000 maraka, potom naredne godine 20.000 maraka. a ove godine dobili smo 5.000 KM. Niko nas i ne informiše o toj podjeli sredstava, niti znamo koliki se novac dijeli drugima. Posebno boli maćehinski odnos prema spomenicima i ustanovama kulture u RS, a pogotovo u Hercegovini - rekla je Salatić.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović-Zečić kaže da je ova institucija iz budžeta institucija BiH za projekat u ovoj godini dobila 20.000 maraka, a Nacionalna biblioteka u Sarajevu 200.000 KM.

- Voljela bih da vidim kakav su to oni projekat ponudili kad je deset puta bolji od našeg. Nije dobro ni za BiH, ni za kulturu favorizovati određene institucije, a druge degradirati. Ne vidim nikakvo opravdanje da Nacionalna biblioteka u Sarajevu bude jedina nacionalna biblioteka, morale bi biti tri. Uvažavam kolege, ali ti iznosi koji se dijele morali bi biti makar približno isti - rekla je Petrović-Zečić.

Direktor Muzeja Semberija Radoje Bogdanović kaže da bi red bio da Ministarstvo civilnih poslova bar informiše ustanove kulture u RS kada raspiše konkurs za dodjelu novca.

- Institucije kulture u RS nisu zadovoljne iznosima koji dobijaju, ali ima i onih koje nikada nisu dobile ništa - rekao je Bogdanović i dodao da RS i njene institucije kulture imaju šta ponuditi, iako se po finansiranju projekata može zaključiti da to nije slučaj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )