FOTO: null

Fudbalska reprezentacija BiH počela je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a u prvom meču odigranom na Bilinom polju u Zenici rezultat nakon 90 minuta glasio je 5:0.

BiH je odlično otvorila meč. Nakon početne dominacije, i izuzetno agresivnog pristupa - izabranici Mehmeda Baždarevića poveli su sa 1:0 već u sedmoj minuti.

Nakon centraršuta Lulića sa desne strane, prvo je pokušao Ibišević, šut je odbranio gostujući golman - a na odbijenu loptu bolje je reagovao Emir Spahić, koji ju je pospremio u gol.

Zbog toga je od navijača na Bilinom polju dobio i velike ovacije. 

Nakon toga, intenzitet igre je pao, a Estonci nisu djelovali kao reprezentacija koja je u goste došla da napada, nego kao tim koji želi primiti što je manje moguće golova.  

U 22 minuti, penal za BiH. Nakon jedne odlične lopte Miralema Pjanića, Džeko je oboren u kaznenom prostoru, a upravo je najbolji strijelac u istoriji reprezentacije BiH preuzeo odgovornost.

Kapiten reprezentacije BiH je loptu poslao u jednu stranu, golmana u drugu i to je bilo 2:0. 47 gol u 80 utakmici na njegovom kontu pao je u 23 minuti. BiH je imala rezultat i igru u svojim rukama, te je suštinski meč samo trebalo privesti kraju. 

Nakon drugog gola, probudila se i publika u Zenici, koja je do polovine prvog poluvremena više "teatarskI" posmatrala igru selekcije koju predvodi Mehmed Baždarević.  

Iz igre reprezentacije Estonije u prvom poluvremenu - apsolutno ništa se nije moglo izdvojiti, a da je vrijedno pomena. Apsolutna dominacija BiH, i zasluženo vodstvo. Moglo je biti i uvjerljivije, da je Miralem Pjanić nakon lijepe akcije u 39. minuti pogodio, ali golman Aksalu je zaustavio udarac koji je išao po sredini gola. 

Prvo poluvrijeme okončano rezultatom 2:0. 

Bosna i Hercegovina je mogla sebi dopustiti ležerniji ulazak u drugo poluvrijeme. Igra i rezultat bili su na strani izabranika Mehmeda Baždarevića.

U 60. minuti Vedad Ibišević je pogodio stativu, nakon što je izašao sam na golmana Estonije. Loptu mu je prethodno namjestio Miralem Pjanić.

Ono u čemu nije uspio Ibišević, uspio je Medunjanin. U 71. minuti BiH je dobila korner. Pjanić ga je izveo, pronašao Medunjanina na ivici kaznenog prostora, koji lijepim udarcem matira golmana Estonije po treći put.

Estonija je u međuvremenu samo jednom zaprijetila Begoviću, ali nedovoljno. U 83. minuti, novajlija Miličević je u debiju asistirao Ibiševiću - koji glavom pogađa za 4:0 na Bilinom polju.

U sudijskoj nadoknadi meča, Emir Spahić je i dokrajčio Estonce. Pjanić bilježi asistenciju, a bivši kapiten sa pet metara pogađa za 5:0 i konačan rezultat.

Početni sastavi:

BiH: Begović, Spahić, Kolašinac, Vranješ, Medunjanin, Ibišević, Pjanić, Džeko, Lulić, Zukanović, Višća. 

Estonija: Aksalu, Pikk, Zenjov, Vassiljev, Klavan, Antonov, Mets, Kallaste, Kams, Baranov, Teniste.

Rezultati grupe H

BiH - Estonija 5:0

Kipar - Belgija  0:3

Gibraltar - Grčka 1:4


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )