FOTO: novosti.rs

Potvrđena optužnica za krijumčarenje oružja i lekova iz BiH u Švedsku

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu Republičkog javnog tužilaštva protiv devet osoba, optuženih da su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili oružje, municiju, bombe i lijekove iz BiH u Švedsku.

Optužnicom se Milija Vlačić, Zoran Jovanović, Aleksandar Ćuković, Mile Tanić i Dragan Vlačić terete da su u sastavu kriminalnog udruženja počnili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja. Svi, izuzev Ćukovića, optuženi su i za nedozvoljenu trgovinu.

Za trgovinu oružjem, ali izvan kriminalne grupe, optuženi su Nebojša Đilas, Miodrag Đilas i Borivoje Lukić, dok se Slađan Lonco tereti za nedozvoljenu trgovinu oružjem i lijekovima.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da su optuženi tokom 2014. i 2015. godine u namjeri pribavljanja imovinske koristi, nabavljali neovlašćeno vatreno oružje, municiju i eksplozivne materije, kao i veće količine tableta, radi dalje distribucije i prodaje zainteresovanim kupcima na teritoriji Kraljevine Švedske.

- Oružje i tablete skladištili su na skrivenim lokacijama na teritoriji Republike Srpske, gdje su ih kompletirali i pripremali za dalju prodaju, koristeći tom prilikom putnička vozila u vlasništvu rentakar agencija, kao i vlastita vozila - saopštilo je Tužilaštvo.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je 2014. godine, kada je u Švedskoj uhapšeno troje državljana BiH, kod kojih je pronađena veća količina automatskog oružja, municije i eksploziva. Među uhapšenima je bio i Slađan Lonco, koji je tri mjeseca proveo u pritvoru u Švedskoj, ali je u nedostatku dokaza u toj zemlji oslobođen krivice.

U slučaj su se tada uključile i bezbjednosne agencije iz BiH i regiona, a u akciji "Ptica" privedeno je još pet osoba. Vremenom su otkrivena dva krijumčarska lanca oružja. Jedan je išao preko Srbije, a drugi preko Hrvatske i Slovenije. Opširna međunarodna istraga rezultirala je i hapšenjem jedne osobe na graničnom prelazu u Sloveniji, koja je u torbi prenosila 59 bombi, pet automatskih pušaka i 83 metka. Gotovo sve oružje koje su krijumčarili završavalo je u rukama kriminalnih klanova u Švedskoj, za iznose i do nekoliko hiljada evra, a sumnja se da je upravo to oružje korišćeno u pojedinim kriminalnim obračunima u Švedskoj.

Istovremeno MUP RS je u martu 2015. u saradnji sa švedskim pravosuđem sproveo akciju "Trzaj", u kojoj je sedam osoba uhapšeno zbog šverca oružja. Svi osumnjičeni su tada pušteni na slobodu, a istraga protiv njih je nastavljena i konačno je okončana podizanjem optužnice.

TRI KILOGRAMA EKSPLOZIVA

Tokom akcije "Trzaj" MUP RS je pretresao više lokacija u Bijeljini, i tom prilikom su otkrivena i zaplenjena tri kilograma eksploziva, 46 bombi, puškomitraljezi, veća količina municije, detonatorske kapisle. U akciji je zaplenjeno i 5.700 tableta "ksalol", kao i drugi lijekovi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )