FOTO: pixabay

Najjeftiniji mobilni internet koriste stanovnici Izraela od četiri centa po 1 GB, a najskuplji oni koji žive na ostrvu Sveta Helena koji prosječno plaćaju 41,06 dolara za isti paket podataka. U region, BiH ubjedljivo nosi neslavnu titulu zemlje sa najskupljim mobilnim internetom, sa prosječnom cijenom od 2,82 dolara po gigabajtu.

Ovu računicu je pripremila internet  stranica Cable.co.uk, koja je objavila izvještaj o globalnom tržištu mobilnog interneta u kojem su analizirane 233 zemlje i prikupljeni podaci o cijenama mobilnih podataka u tim zemljama. Izvještaj ovog internet sajta se zasniva na cijeni 1 GB mobilnih podataka.
 
Tako su njihova istraživanja pokazala da najnižu cijenu mobilnih podataka ima Izrael, čiji građani plaćaju samo 0,04 dolare za 1 GB mobilnog interneta.
 
Nakon Izraela, na drugom je mjestu Italija, gdje 1 GB mobilnih podataka u prosjeku košta 0,12 dolara. Na trećem mjestu je San Marino sa 0,14 dolara za 1 GB, dok je na Fidžiju cijena 0,15 dolara. Peto mjesto zatvara Indija, gdje je cijena 0,17 dolara.
 
U izvještaju je navedeno da se niske cijene spomenutih zemalja mogu pripisati jednom od dva faktora – izvrsnoj infrastrukturi ili velikoj potrošnji mobilnih podataka.



U izvještaju je takođe navedeno da sa prosječnom cijenom od 41,06 dolara, otok Sveta Helena ima najskuplji mobilni internet na svijetu. Ova država administrativno pripada britanskom prekomorskom teritoriju Sveta Helena, Ascension I Tristan da Cunha.
 
Cijena 1GB mobilnog interneta na Falklandskim ostrvima je 35,45 dolara, u državi St. Thomas and Principe cijena je 29,49 dolara, u Tokelauu 17,88 dolara, dok listu najskupljih zemalja s mobilnim internetom zatvara Jemen po cijeni od 16,58 dolara za 1 GB.
 
Na ovoj internet stranici su analizirali i situaciju u regionu. Ona je pokazala da stanovnici BiH plaćaju ubjedljivo najskuplji internet sa prosječnom cijenom od 2,82 dolara za 1 GB mobilnih podataka. Iz BiH, je Hrvatska sa prosječnom cijenom od 1,84 dolara, zatim Slovenija sa cijenom od 1,62 dolara.
 
U Makedoniji građani za 1 GB mobilnih podataka plaćaju 0,92 dolara, u Srbiji je prosječna cijena od 0,76 dolara, dok najjeftiniji mobilni internet plaćaju građani Crne Gore sa cijenom od 0,70 dolara.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )