FOTO: TNTportal

Kinesko tržište uskoro bi trebalo da bude otvoreno za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a proizvođači pozdravljaju ovaj korak smatrajući da imaju šta da ponude kineskim kupcima te da ih jedino brine prevoz ovog osjetljivog proizvoda.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS, u razgovoru za "Nezavisne" rekao je da je teško govoriti o podmirivanju kineskog tržišta, jer je ipak riječ o velikoj zemlji, ali da bh. proizvođači ipak imaju značajne količine mlijeka i mliječnih proizvoda da bi to mogli izvoziti u Kinu.
 
"Nas zanima kako je zamišljen transport mlijeka, jer ako se prevozi brodom, isteći će mu rok trajanja, a transport avionom je skup", rekao je Usorac.
 
Dodao je da je pozitivna strana to što ova dalekoistočna zemlja ima veliko tržište koje može da primi velike količine robe.
 
Nenad Vukoje, direktor kompanije "Pađeni", za "Nezavisne" je kazao da je svako otvaranje novog tržišta dobro, jer će se sigurno proizvođači priključiti izvozu.
 
"Kada je riječ o kapacitetima proizvodnje mlijeka, sigurno mogu biti veći nego što sada proizvođači proizvode. Izuzetno povoljan trend je proširenje malih farmi, proizvođača koji su se prilagodili novim uslovima rada, oni puno više rade, više zarađuju, kvalitetnije rade, od čega dobijamo kvalitetniju sirovinu koju dalje možemo koristiti za izradu novih proizvoda", objasnio je Vukoje.
 
Naveo je da će otvaranje tržišta u Kini pozitivno uticati i na proizvođače mliječnih sirovina, ali i kompanije koje prerađuju ove sirovine.
 
Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je prethodno da su se aktivnosti u vezi s otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, nakon višegodišnjeg zastoja, u proteklom periodu intenzivirale te da zbog toga uskoro očekuju otvaranje ovog dalekog tržišta.
 
"Kineska strana dostavila je dodatna pitanja na upitnik za odobravanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koji joj je Kancelarija za veterinarstvo BiH uputila prije nekoliko godina. Nadležne institucije trenutno aktivno rade na finalizaciji odgovora kako bi se stekli uslovi za izvoz u Kinu", istakao je Košarac.
 
Dodao je da bi nakon što BiH dostavi odgovore na dodatna pitanja iz upitnika, inspekcijske službe iz Kine trebalo bi da dođu u BiH i izvrše kontrole domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.
 
"Informisan sam da čak postoji mogućnost da izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, s obzirom na to da naše kompanije već izvoze u EU, odnosno ispunjavaju standarde i svojim kvalitetom zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište", kazao je Košarac.
 
Istakao je da su pohvalni napori ambasadora Kine u BiH Đi Pinga na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.
 
"Jačanje saradnje i veći obim spoljnotrgovinske razmjene u fokusu su mojih razgovora sa ambasadorom Đi Pingom. Ohrabren sam njegovim angažmanom, ne samo kada je u pitanju izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, nego i mesa i vina na kinesko tržište", rekao je Košarac.
 
Prema njegovim riječima, otvaranje privredno potentnog kineskog tržišta značajna je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.
 
"Tržište Kine ima svoje specifičnosti, ali naši proizvođači i prerađivači mlijeka imaju kapacitete i iskustva da svoje proizvode, osim evropskim, ponude i kineskim potrošačima", naveo je Košarac, dodajući da resorno ministarstvo i nastavlja aktivnosti na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, cijeneći da je to jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje.
 
Inače, BiH s ovim azijskim divom u spoljnotrgovinskoj razmjeni ima veoma loš ukupni skor, a izvoz se uglavnom bazira na proizvodima od drveta i vinu. Put ove daleke zemlje iz BiH su u proteklom periodu odlazili i proizvodi poput sirćeta, soli i kamena.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )