FOTO: null

Na desetoj dvodnevnoj biciklističkoj trci Beograd - Bijeljina - Banjaluka čiji je start zakazan za 23. april iz Beograda učestvovaće 25 ekipa iz 22 zemlje.

Prema riječima Vladimira Kuvalje, direktora trke Beograd - Bijeljina - Banjaluka, ove godine pored takmičara iz zemalja koje već tradicionalno učestvuju u trci, kao što su Italija, Njemačka, Austrija, Grčka, te zemalja regiona, ove godine svoju brzinu provjeriće i vozači iz Tajvana i Bjelorusije. Važnost i dobru organizaciju ovog takmičenja potvrdila je Međunarodna asocijacija organizatora biciklističkih trka (AIOCC) koja je krajem prošle godine primila u svoje članstvo Međunarodnu biciklističku trku Beograd-Banjaluka. 

"To je za nas jedna velika nagrada i obaveza da i dalje držimo visok rejting, a da kažem da predsjedavajući ljudi na tim pozicijama koji glasaju za to su direktor Tour de France, Giro Italia, Vuelta Espana, koji su jednoglasno odlučili da ova trka po svojoj kvaliteti organizacije, kvalitetu takmičara uđe u 100 najboljih na svijetu", kazao je Kuvalja za AA. 

Inače, ovo je prvi put da je ova asocijacija kao člana primila trku druge kategorije.


 - Signal za prenos zatražilo šest država 

"Kada je bila primana svi su bili skeptični, pa druga je kategorija, međutim, kad su poslali svoje delegate na trku da vide kako to izgleda oni su je ocijenili po svemu, osim po fondu nagrada, sa ocjenom 10, već 2009. godine, a prošle godine je samo to potvrđeno", rekao je Kuvalja. Planirano je, kaže Kuvalja, kada se u narednim godinama poveća nagradni fond kako bi ova trka ušla u prvu kategoriju. Za to je potrebno još po 40.000 eura po danu takmičenja. 

"Naravno tu će ući i sam Eurosport koji ima svoju cijenu da dođe da prenosi, ali u suštini do nas je samo da organizujemo nagrade, a državi i turističkim organizacijama ostavljamo to da li su spremni da im Eurosport prenosi trku i da nas predstavi cijelom svijetu", kaže Kuvalja. 

Trenutno svi troškovi trke za oba dana takmičenja iznose 70.000 eura, od čega su 20 posto nagrade, a ostatak promocija, tehnička organizacija i slično. 

"Plan trke je da se proširi, ona je bila vezana više za prostor Republike Srpske, ali već dvije godine ulazi i na prostor Federacije BiH i stvarno smo tamo prihvaćeni. Plan nam je da se proširimo na još više gradova, da ta trka sa dva dana koliko sada traje, bude tri ili četiri dana. Jedan od glavnih ciljeva je da se emitujemo na Eurosportu i imamo njihovu podršku i smatramo da će to biti jedan najveći posao, ako uspijemo to da uradimo, jer koliko nas košta cijela trka, skoro nas toliko košta i prenos, ali to znači i mjesec najave i izuzetnu reklamu i promociju zemlje", kazao je Kuvalja. 

Najavio je da će i ove godine biti prenos uživo, te da su Belgija, Njemačka, Bugarska, Turska, Grčka i Srbija zatražile od RTRS-a koji je medijski generalni pokrovitelj, preuzimanje signala. Kada su u pitanju pripreme, sve teče po planu, u narednih nekoliko dana organizatori će obići stazu, odrediti tačnu rutu, kilometražu i prolazne ciljeve. 

"Obišli sve koji su potvrdili domaćinstvo trke od Beograda preko Šapca do Bijeljine i naravno od Teslića preko Tešnja, Jelaha, Dervente, Doboja, Prnjavora, Laktaša i Banjaluke", kazao je Kuvalja i podsjetio da organizatori imaju podršku vlada RS-a i Srbije, Banjaluke i Beograda i drugih lokalnih zajednica i turističkih organizacija. 

Kilometraža trke, koja se vozi u dvije etape, od Beograda do Bijeljine je oko 140 kilometara. Druga etapa od Teslića do Banjaluke, duga je 190 kilometara, s tim da 160 kilometara takmičari voze do Banjaluke i onda završavaju sa krugovima u Banjaluci. 


- Nada u pobjedničko postolje -

Spisak imena takmičara još nije spreman, jer nije ni istekao rok za dostavljanje njihovih imena. Prema riječima Kuvalje, očekuje se, obzirom da "takmičari dolaze po bodove za Olimpijske igre, da će iz svake države doći najbolji iz te divizije". 

Jaku konkurenciju očekuje i Banjalučanin Dušan Kalaba (19), član biciklističkog kluba "Partizan" iz Beograda koji će predstavljati reprezenaciju Srbije na trci Beograd- Banjaluka. Prošle godine, iako je tek ušao u kategoriju seniora i prvi put učestvovao u ovoj trci, ostvario je zapažen rezultat. 

U drugoj etapi trke bio je na 14. mjestu, što je najbolji plasman Banjalučana u istoriji ovog takmičenja. 

"Svake godine na trci je prilično velika konkurencija. Nadam se visokom plasmanu. Dosta sam se spremao. Imao sam malo pehova prošle godine na prvoj etapi, što mi daje dodatni motiv da ostvarim svoje ciljeve", kazao je Kalaba. Nada se zanimljivoj trci i očekuje je s nestrpljenjem. 

Pripreme je počeo u decembru, trenira šest do sedam puta sedmično, uglavnom u Banjaluci, ali ide i u Beograd gdje trenira sa vozačima iz svog kluba. 

"Bio bih zadovoljan postoljem, sve ostalo je dobro, ali nije ono što ja želim", kaže Kalaba.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )