FOTO: Pixabay/Ilustracija

U Bijeljini se za asistiranu reprodukciju – vantjelesnu oplodnju u ovoj godini prijavilo 28 bračnih i vanbračnih parova, a uslove za dodjelu jednokratne novčane pomoći ostvarilo je njih 25.

„Finansira se četvrti pokušaj jer prva tri idu na teret Fonda za zdravstveno osiguranje RS. Iznos jednokratne novčane pomoći za četvrti svaki naredni pokušaj Grad Bijeljina povećao je sa 1.500 na 4.000 KM, a često dajemo sredstva i za vanredne troškove. Ove godine starosna granica za žene povećana je sa 42 na 45 godina, a obaveza stalnog prebivališta u gradu Bijeljina je smanjena sa četiri na jednu  godinu. Za finansiranje vantjelesne oplodnje u budžetu je obezbijeđeno 29.500 KM“, pojasnio je za InfoBijeljina načelnik Odsjeka za društvene djelatnosti Ljubiša Stanišić.
 
I u Semberiji je stopa nataliteta, kao u mnogim drugim sredinama, nažalost, posljednjih godina dosta niža od stope mortaliteta, a cilj nam je da ovaj negativni trend zaustavimo, kaže Stanišić. 
 
Dodaje da je stoga pronatalitena politika veoma važna za ovu lokalnu zajednicu.  
 
„Znamo da je ovo težak i dug put, ne samo psihološki nego i iziskuje ogromne troškove, te nastojimo da parovima koji se bore za potomstvo omogućimo što više olakšica. Posljednjih godina više parova ulaze u postupak vantjelesne oplodnje, jer su svjesni da je svako prolongiranje nepovoljna prognoza za ishod“, kaže Stanišić. 
 
On podsjeća da je ova pronatalitetna mjera uvrštena u budžet 2013. godine i da je od tada za vantjelesnu oplodnju isplaćeno blizu 90.000 KM. 
 
Imajući u vidu da se sve više parova suočava sa ovim problemom, sredstva za ove namjene se povećavaju svake godine, te će veći iznos biti predložen i u narednom budzetu. 
 
U matičnu krnjigu rođenih u ovoj godini upisano je 819 beba, od kojih 439 dječaka i 380 djevojčica, koje su rođene na području Grada Bijeljina.
 
Pored Bijeljine, udruženja koja okupljaju parove koji se bore sa sterilitetom  postoje u Trebinju, Zvorniku, Doboju i drugim lokalnim zajednicama, a kroz njihov angažman i saradnju sa svim ustanovama i institucijama u lancu borbe za potomstvo rađa se sve više beba.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )